Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa ‘Bu baskı hukuk duvarına çarpar’

        Özlem YILMAZ / AHT

        Başbakan Erdoğan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisini eleştirirken sarf ettiği yargıyla ilgili sözlerini ceza hukukçuları değerlendirdi.

        BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

        ‘30 yıl at sırtında geçti’

        “Biz öyle bir Kanuni, öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. Ömrünün 30 yılı at sırtında geçti. Sarayda, o gördüğünüz dizilerdeki gibi geçmedi. Ben o dizilerin yö net me ni ni de, o televizyonun sa hip le ri ni de milletimin huzurunda kınıyorum. Bu konuda da ilgilileri uyarmamıza rağmen yargının da gerekli kararı vermesini bekliyoruz. Bu milletin değerleriyle oynayanlara, milletçe gereken dersin, gereken cevabın hukuk içinde verilmesi gerekir.”

        ‘Avrupa sözleşmesi özgürlükten yana’

        Prof. Dr. Ersan Şen

        "TCK'da kişinin hatırasına hakaret takibi şikâyete bağlı değildir. Benzer bir madde ise Türk milletini, devletin kurumlarını alenen aşağılamadır. Ancak biz demokratik bir hukuk devletiyiz. Düşünce açıklama hürriyeti var. Bu tip meselelere İnsan Hakları Avrupa Szöleşmesi ve Mahkemesi'nin bakış açısı şudur: Cebir ve şiddet olmadığı müddetçe düşünce açıklamanın önünün kesilmemesi gerekir."

        ‘Sadece hanedan dava açabilir’

        Uygar Çöltekin

        “Yayın ilkelerine aykırılık varsa tespiti RTÜK tarafından yapılabilir. Kurul bu yayınların 'Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamayız' şeklindeki hükme aykırı olduğunu tespit ederse idari yaptırım uygulanabilir. Yayıncı kuruluşun idare mahkemesine başvurma hakkı da saklıdır. Bunun dışında sadece Osmanlı hanedanı mensupları tazminat ve hukuka aykırılığın tespiti iddiası ile hukuk mahkemelerine başvurabilir.

        ‘Bu baskı hukuk duvarına çarpar’

        Filiz Yaşar Yıldırım

        “Bugün Avrupa’da ve ABD’de ilgili devletlerin tarihlerini eleştiren, yargılayan yüzlerce film, dizi, vb. gibi yapımlar, devlet erkini kullanan siyasiler tarafından baskı altına alınmamıştır. Kızılderili katliamlarını yansıtan filmler ve son dönemlerin gözde dizisi ‘Games of Thrones’ bir örnektir. Gelişmiş demokrasilerde, böyle bir baskı, hukukun duvarlarına çarpar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ