Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı.

        Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

        Ankara’dan İstanbul’a giden polis ekipleri, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın bulunduğu Fenerbahçe Orduevi’ne gitti.

        Emekli Orgeneral Karadayı’nın önümüzdeki saatlerde Ankara’ya getirilmesi bekleniyor. Karadayı, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili’ye ifade verecek.

        28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı.

        Emekli Orgeneral Çevik Bir, yaptığı açıklamada, süreçte her hangi bir suç fiili olmadığını savunarak “Her şey emir komuta zinciri içerisinde gerçekleşti” demişti.

        Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.

        28 Şubat soruşturmasının iddianamesinin yazılmasına devam ediliyor.

        Karadayı Ankara Adliyesi'nde

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, ifadesi alınmak üzere polis nezaretinde Ankara Adliyesi'ne getirildi.

        İstanbul'dan uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelen Karadayı, adliyeye getirildi.

        Karadayı'nın savcılık ifadesine, soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'in yanı sıra TMK'nın 10. maddesi ile görevli Başsavcıvekili Murat Esen'in de katılması bekleniyor.

        Bu arada, Karadayı'nın ifadesinin alınacağı Ankara Adliyesi önünde toplanan bir grup, slogan atarak, kısa süreli arbedenin yaşanmasına yol açtı.

        İstanbul Valisi'nden açıklama

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: Eski Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın evinde arama yapıldığı doğru değildir

        Mutlu, İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği bir talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağırılması söz konusu. Bununla ilgili yürütülen bir işlem var. Bunun dışında ilave bir bilgi yok." diye konuştu. Evinde arama olup olmadığı yönündeki soruya Mutlu, "Arama yok. Verilen talimatta da böyle bir şey yok. Sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara'ya bugün götürülmesi yönünde bir talimat var. İstanbul Emniyeti de bununla ilgili olarak evlerinden alarak Ankara'ya intikallerini sağlamak üzere." dedi.

        Çevik Bir suç duyurusunda bulunmuştu

        28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Karadayı’nın Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nda söylediği “Batı Çalışma Grubu’ndan (BÇG) haberim yok” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çevik Bir dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:

        '28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı’dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır”

        "Karadayı Tutuklanmalı"

        Habertürk TV ekranlarında 'Medya Kritik' programına katılan Zaman Gazetesi Yazarı Mümtaz'er Türköne, Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın ifadeye çağırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çevir Bir'in suç duyurusu yapmasını "İspiyonculuk" olarak niteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ