Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Deprem ne anlama geliyor?

        GAZETE HABERTÜRK

        Uzmanların değerlendirmesi:

        Olası İstanbul depremini tetiklemez

        * Prof. Dr. Celal Şengör : "Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. 7 büyüklüğüne kadar çıkması normal. Ama katiyyen bir öncü mü artçı mı olduğu söylenemez. Bundan sonra da depremler devam edebilir ve çevresindeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir" dedi.

        * Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış: "Bu bir ana depremdir. Önümüzdeki 1 yıla kadar artçıları olabilir. Ama bundan daha büyük bir deprem olup olmayacağı konusunda bir şey söyleyemeyiz. Bu depremler Türkiye'nin bir depremler ülkesi olduğunun altını çiziyor. Denizde bir deprem olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez"

        * Prof. Dr. Naci Görür: "Ege'de mevcut bildiğimiz fay sistemi üzerinde meydana gelen küçük bir deprem. Depremin olduğu faylar karada da mevcut. Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Dolayısıyla İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil. Bu tür depremler beklenebilir. Ege Denizi'nin içerisinde olan fay hatları da Batı Anadolu'da gördüğümüz fay sistemi ile aynı. Dolayısı ile böyle bir deprem, olabilecek bir deprem niteliğinde.

        * Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeofizik Bölüm Başkanı DOÇ. DR. AYDIN BÜYÜKSARAÇ: "7 büyüklüğünde bir depremi tetikleme gibi bir ihtimali yok."

        * Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi PROF. DR. ERDİNÇ YİĞİTBAŞ: Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde oluşmamış. Aynı bölgede daha büyük bir deprem beklenmemeli" dedi. Yiğitbaş, ABD Jeoloji Kurumu (USGS) tarafından depremin meydana geldiği alanın, Myrina'nın 47 kilometre açıklarında Yunanistan karasuları olarak güncellendiğini bildirdi.

        * İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: "Önemsenmesi gereken depremdir. Bugünkü deprem, Kuzey Anadolu kırığı üzerinde olmuştur ve bağımsız bir deprem diyenlerin bu sözlerini anlamsız buluyorum."

        * İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU: "Korkulacak bir şey yok. Marmara fayına yakın olmadığı için 'İstanbul Depremi'nin habercisi sayamayız. Bizden çok Yunanistan'ı etkileyebilecek bir deprem."

        * Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı PROF. DR. GÜNAY ÇİFTÇİ : ''Deprem, orta büyüklükte ve Kuzey Anadolu Fay sisteminin ürettiği bir depremdir. Depremin, yerleşim birimlerinden uzakta, hatta denizde olması, yaşam alanlarını etkilemesinde önleyici bir rol oynamıştır.''

        *********************

        Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan bölgenin bu büyüklükte bir depremle daha önce karşılaşılmayan bir bölge olduğunu ifade etti.

        6.2'lik depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Ahmet Ercan, çarpıcı bir iddiada bulundu: Ercan, bölgede üç gün önce sarsıntı olduğunu belirterek, "Anlaşılıyor ki o deprem bugünkü depremin öncüsüymüş" dedi.

        Bölgedeki fayların bir süredir gergin olduğunu vurgulayan Ahmet Ercan, şöyle konuştu: "Ege'de 'deprem gerdanlığı' diye andığım Girit, Rodos, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, İzmir, Dikili, Çanakkale, Dedeağaç ve Kavala'da yaklaşık bir aydır deprem yoğunlaşması vardı. Bu bölgede bir süredir yanardağ çalışmaları yapıyoruz. Bu gerdanlığın üzerinde bir deprem olması beklentilerimizin arasındaydı.

        "Anadolu gergin" diyen Ercan yakın bir zamanda daha büyük bir deprem beklenmediğini de ifade etti.

        'SAROZ EGE'DEN FARKLI'

        Saros Körfezi'nde az kırılmış faylar olduğunu ifade eden diğer deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaklaşık 100 kilometrelik bir yüzeyin kırılması 10-12 kilometrelik bir kırıktan söz edebiliriz. En son bölgede 1912 yılında benzer bir depremin yaşandığını söyledi.

        Deprem Uzmanı Şener Üşümezsoy, Habertürk canlı yayınına katıldı. Üşümezsoy, "Saroz Körfezi, Ege Denizi'nden farklı bir yapı. 1912'de Bozacada'dan başlayıp Saroz'dan geçip Marmara'ya kadar bir fay kırılmıştı. Şu anda olan deprem onun önünde veya arkasında az kırılmış atımından kalan stres yamaları... Bahsettiğimiz eski depremler gibi bir deprem gelmez" diye konuştu.

        DENİZDE OLDU!

        Prof. Celal Şengör ise depremin etrafındaki küçük fayları harekete geçirebileceğini söyledi. Şengör, Marmara'yı '7 büyüklüğünde' bir depremin vurabileceğini konusunda uyardı. Şengör şöyle konuştu: Denizde olan bir deprem bu nedenle hasar yapması çok beklenmiyor. Biz bunları 13 yıldır konuşuyoruz. Bunları konuşmak yerine Türkiye'de insanların, medyanın deprem anında neler yapması gerektiğini bilmeliyiz. Deprem ülkesinde yaşıyorsak bunun önemleri var. Bunları öğrenecekler.

        BAĞIMSIZ BİR DEPREM!

        Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, ''Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil'' dedi.

        ARTÇILAR SÜRÜYOR

        Büyüklüğü 6,2 olarak ölçülen depremin artçıları da devam ediyor. Son gelen bilgilere göre, 16:28 ve 16:56 arasında büyüklüğü 3.3, 3.7, 3.4, 3.1, 3.7 olan 5 artçı sarsıntı daha meydana geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ