Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terör örgütü PKK/KCK soruşturması kapsamında tutuklanan BDP Van eski Milletvekili Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Örgütsel eylemleri organize ettiği öne sürülen Kurt

        Bülent CEYHAN / AHT

        Terör örgütü PKK/KCK soruşturması kapsamında tutuklanan BDP Van eski Milletvekili Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Örgütsel eylemleri organize ettiği öne sürülen Kurtulan'ın "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

        BAHAR: PKK'NIN BİTMESİNE ERGENEKON İZİN VERMEDİ

        İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Van Eski Milletvekili Fatma Kurtulan'ın da aralarında olduğu 13'ü tutuklu 21 sanık hakkındaki iddianameyi kabul etti. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak tarafından hazırlanan 387 sayfalık iddianamede Gizli Tanık Bahar'ın ifadelerine yer verildi. Gizli tanık Bahar'ın, ifadesinde "Turgut Özal, ülkenin gelişmesinde en büyük kambur olarak gördüğü PKK'yı bitirmek istedi. Ancak Ergenekon zihniyeti buna izin vermedi. Geriye dönüp baktığınızda, çözümün konuşulduğu dönemlerin ya canlı bomba saldırısı ya da sansasyonel bir eylemle kesintiye uğratıldığını ve yeniden kanlı çatışmaların devam ettirildiğini görürsünüz. Bunun en bariz örneğini Özal'ın şüpheli ölümü ve 33 er olayında yaşadık" dediği kaydedildi.

        33 ER PUSU KURULAN BÖLGEYE BİLEREK SEVK EDİLDİ

        Olaya katılan Mordem kod isimli örgüt mensubuyla konuştuğunu anlatan gizli tanık, "Eylem günü Elazığ-Bingöl yolunda yol uygulamasına götürülüyorlar. 50-60 arası silahsız asker konvoyla önlerine çıkıyor. Çocuk bu olaydan sonra bunalıma girmişti, çünkü 'bizi yol uygulamasına gönderenlerle, silahsız askerleri bizim üzerimize gönderenler irtibatlıydı' diye net bir ifadeyi kendisi bizzat kullandı. Gelen askerlerin bir bölümünü alıyorlar başka bir yere götürüyorlar bir kısmını da fazla geldiği için alamıyorlar. Devletin bu olaydan kesin haberi var" dedi. Bahar kod adlı gizli tanığın iddianameye giren ifadelerinde silahsız askerlerin PKK'nın elindeyken harekete geçilmediği askerler şehit edildikten sonra ise operasyonların başlamasının dikkat çekici olduğu belirtiliyor. Gizli tanık Bahar, 33 erin şehit edildiği dönemde bölge komutanının halen Ergenekon'dan tutuklu bulunan Fikri Karadağ olduğunu belirterek, "Olay yerine ilk giden kişi. Askerler taranıncaya kadar kılını kıpırdatmayan ordu, eylem gerçekleştikten sonra harekete geçiyor, bu çok üzücü ve düşündürücü" diyor.

        TÜRKİYE'NİN ÖN BÜYÜK KAYBI ÖZAL

        İddianamede gizli tanık Bahar'ın özeleştirilerine de yer verildi: "Bu süreçte Türkiye'nin en büyük kaybı Özal olmuştur. Özal gibi bir lideri bir daha göremedik. O dönem hepimiz Özal karşıtıydık. Solcu olmanın bir gereği gibi Özal'ın karşısında yer alıyorduk, bu nasıl solculuksa, şimdi düşünüyorum da sahte solcuymuşuz diyorum."

        ÖRGÜT ŞEMASI

        Daha önce hazırlanan KCK iddianamelerinin özetinin de yer aldığı iddianamede KCK'nın şemasına da yer verildi. Şemada, Öcalan örgütün asıl yöneticisi/lideri ve örgütün en üst karar mercii olarak gösteriliyor. İddianamede Öcalan ile avukatlarının yaptığı görüşmelerin Kandil'e nasıl iletildiği de şemalarla anlatıldı. Şemaya göre; görüşme yapan avukatlar ortak bir e-mail adresinin taslaklar bölümüne görüşmeleri kaydediyor. E-mailin şifresini bilen örgüt elemanları taslaklardaki bilgileri alıp örgüte iletiyor.

        GÖRÜŞME NOTLARI TATLISES DAVASI SANIĞINDA

        Öcalan ile avukatlarının yaptığı görüşmelerin nerelerde okunduğuna dair şema da iddianamede çizildi. Şemaya göre görüşme notları BDP, Siyaset Akademisi, DİHA, Fırat Basım Yayım ve Asrın Hukuk Bürosu ile Mezopotamya Kültür Merkezi'nde okundu. Ayrıca görüşme notlarını okuyan şahıslar da şema halinde belirtildi. Görüşme notlarını okuyanlar arasında Tatlıses'e suikast davasında yer alan Avukat Ruhşen Mahmutoğlu da yer alıyor.

        ÖRGÜTSEL EYLEMLERİ ORGANİZE EDİYOR

        İddianamede bir numaralı şüpheli olarak yer alan Fatma Kurtulan'ın PKK/KCK terör örgütünün kadın yapılanması KJB'nin İdeolojik alan örgütlenmesi olan PAJK'ın Türkiye yapılanması olan DÖKH'e bağlı olarak, örgütün Sosyal Alan Merkezi altında KCK/TM yapılanması içerisinde üst düzey yönetici konumunda faaliyet gösterdiği belirtildi. Örgütsel eylem ve etkinlikleri organize ettiği belirtilen Kurtulan'ın, kırsal alanda faaliyet gösteren örgüt mensupları ile ilişki ve irtibat içerisinde olduğu belirtildi. Kurtulan'ın ayrıca terör örgütünün üst düzey yöneticileri tarafından örgütsel amaçlı olarak oluşturulan e-posta adreslerinin kullanıldığı "İLLEGAL/KAPALI HABERLEŞME AĞINA" dahil olarak, "GÖRÜŞME NOTLARININ 2. HALLERİNİ" okuduğu vurgulandı. İddianamede 2 numaralı sanık olarak yer alan DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın PKK/KCK terör örgütünün Sosyal Alan Merkezi altında yapılanan Sosyal Komiteye bağlı olarak BDP-Barış ve Demokrasi Partisi bünyesinde üst düzey yönetici konumunda faaliyet gösterdiği, örgüt mensupları ile ilişki ve irtibat içerisinde olduğu belirtildi. İddianamede aralarında Fatma Kurtulan ve Tuncer Bakırhan'ın da olduğu 21 sanığın "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ