Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Mahkeme, TBMM’ye gönderilen görüntüleri istedi

        Madımak davasına bakan mahkeme İçişleri Bakanlığı’nca TBMM’ye gönderilen görüntüleri istedi. Görüntülerdeki kişilerin yargılanmadığının anlaşılması halinde yeni davalar açılabileceği belirtildi

        Cemal DOĞAN/ANKARA

        ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün; 35 kişinin yaşamını yitirdiği 1993 tarihli Sivas Madımak Oteli katliamıyla ilgili 3 firari sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir firari 3 sanıkla ilgili adres tespit bilgilerinin gelmediğini ve yakalanmaları için çalışmaların sürdüğünü açıkladıktan sonra söz alan müdahil avukatlardan Şenal Sarıhan, olaylara ilişkin İçişleri Bakanlığı’nca TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen fotoğraflar ile varsa yeni video görüntülerinin istenmesini talep etti. Sarıhan Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne, Sivas olaylarına ilişkin ellerinde bir soruşturma bulunup bulunmadığını, varsa akıbetinin sorulmasını da istedi. Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin de aynı yönde talepte bulundu. Mahkeme heyeti 121 sanıklı ana dava dosyasından “firari” oldukları gerekçesiyle ayrılan Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş hakkında yeniden ilgili birimlere yazı yazılmasına ve TBMM’den İçişleri Bakanlığı’nca gönderilmiş fotoğraf ve varsa yeni video görüntülerinin istenmesini kararlaştırdı. Malatya Başsavcılığı’na da yazı yazılacak. Avukat Şenal Sarıhan, “Bu yılın 2 Temmuz’unda 20 yıllık zaman aşımı süresi dolacak. Görüntülerde yer alıp da şimdiye kadar yargılanmayan kişiler hakkında belki bu görüntülerden sonra dava açılabilir” dedi.

        ***

        ‘Yeni bir yargılamanın yolu açılabilir’

        TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü AK Parti’li İdris Şahin İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen fotoğrafları değerlendirdi, “Bu fotoğraflar yeni bir delil ise olayın kalkışma aşamasında elinde bidonla görülen bir kısım isimler var. Yeniden bir yargılamanın yolu açılabilir. Bunun ciddi anlamda hazırlanmış bir hadise olduğu, bir anda vatandaşların tahrik edilmiş olmasıyla ortaya çıkmış bir hadise olmadığı noktasında bizde bir kanaat hasıl oldu” açıklamasını yaptı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ