Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 4. Yargı Paketi netleşti

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında masaya yatırılan 4. yargı paketine son şekli verildi. 22 maddeden oluşan paketle birlikte Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olan düzenlemelerde köklü değişikliğe gidiliyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıktan sonra Meclis'e sevk edilmesi beklenen 4. yargı paketi, başta KCK olmak üzere birçok davayı yakından etkileyecek.

        İşte 4 yargı paketi:

        KCK SANIKLARINA TAHLİYE YOLU

        Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK), örgüt mensuplarına yardım edenlere ve örgüt propagandası yapanlara 5 yıla kadar hapis öngören 7 ve 8. maddeleri, TCK'nın suç ve suçluyu övene 2 yıl hapis cezası öngören 215. maddesi ile örgütün veya amacının propagandasını yapana 3 yıla kadar hapis öngören 220. maddenin 8. fıkrası değişecek. Bu maddelere, propagandanın "cebir ve şiddeti övme" şeklinde olması koşulu getirilecek.

        Böylece, örgüt propagandasından yargılanan ve hüküm giyen, BDP'li belediye başkanları ve politikacılar başta olmak üzere, bir çok KCK sanığı ile üniversite öğrencileri serbest kalabilecek.

        SEVİL S. DE ETKİLENEBİLİR

        Bu kapsamda yapılacak düzenlemeden, Fransa'dan Erasmus öğrenci değişim programıyla geldiği Eskişehir'de örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmaktan tutuklanıp 21 yıl hapisle yargılanan Sevil S. gibi gençlerin de yararlanması bekleniyor.

        'SAYIN ÖCALAN' DAVALARI

        "Sayın Öcalan" gibi ifadeler nedeniyle "suçu ve suçluyu övme" suçundan açılan davaların düşmesi gündeme gelebilecek. Bu nedenle Meclis Karma Komisyonu'nda bulunan vekiller hakkındaki dokunulmazlık dosyalarının rafa kaldırılması gündeme gelebilecek.

        DİNK DOSYASI YENİDEN AÇILABİLİR

        AİHM'in etkin soruşturma yürütmediği konusunda Türkiye'yi mahkum ettiği soruşturmalar yeniden açılabilecek. Türkiye'nin mahkum olduğu Hrant Dink dosyası da yeniden açılabilecek

        ZAMANAŞIMI KALKIYOR

        İşkence suçlarında zamanaşımını kaldırılıyor. Böylece özellikle 12 Eylül gibi yoğun işkence yapılan ancak suçluların bulunamadığı olaylarla ilgili davaların açılmasını sağlayabilecek.

        SANIK GÖRÜŞÜ ALINACAK

        Soruşturma ve dava aşmasında sanıklar en geç 30 gün içerisinde yapılacak duruşmalarda tutukluluk konusu karar bağlanacak ve savcı görüşü sanık tarafına bildirilecek. Sanık görüşü alındıktan sonra tutukluluk kararı verilecek.

        ADALETE BEDAVA ERİŞİM

        Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmasına neden olan mahkeme harçlarıyla ilgili imkanı olmayan vatandaşlara harç ödemeden dava açma hakkı tanınacak.

        VİCDANİ RETÇİ KURTULACAK

        TCK'nın 318. maddesinde düzenlenen ve vicdani ret hakkını savunanların 3 yıla kadar hapisle yargılanmasını içeren "halkı askerlikten soğutma" suçunda hapis cezası kaldırıyor. Yerine para cezası getiriliyor.

        EVLİ KADINA KIZLIK SOYADI

        Kadınların evlendikten sonra, eşinin soyadı olmaksızın kızlık soyadını kullanabilmesine imkan tanıyacak düzenleme yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ