Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çanakkale geçilmez!

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümüdolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin vatanını, hürriyet ve istiklalini korumak için emsalsiz fedakarlıklar gösterdiğini, cesaret dolu mücadelesiyle tarih boyunca şanlı zaferler kazandığını hatırlattı.

        Birlik ve beraberliğimizin kanıtı

        Cumhurbaşkanı Gül, "Çanakkale bir gurur abidesi olduğu kadar bir hüzün abidesidir. Memleketin dört bir yanından gelen gencecik kahramanlar tek vücut, tek yürek halinde kenetlenerek gösterdikleri direnişle, adeta imkansızı başarmışlar, kendilerinden kat kat büyük orduları dize getirmişlerdir. Canlarını feda ederek, 'Çanakkale geçilmez' dedirten Çanakkale şehitleri, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un eşsiz mısralarında ifade ettiği gibi tarihe sığmayacak kadar büyüktür." şeklinde konuştu.

        Başbakan Erdoğan : Eşsiz bir kahramanlık destanı

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da mesajında, Çanakkale Deniz Zaferi'nin, tarihten silinmek istenen milletin küllerinden yeniden doğuşuna vesile, istiklal mücadelesi için de umut ışığı olduğunu belirtti. Erdoğan, şöyle dedi:

        ''Hür ve bağımsız yaşama kararlılığımızın en veciz örneklerinin sergilenmiş olduğu Çanakkale Deniz Zaferi, eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Hiç şüphesiz, bu destansı zafer, mazlum ve esaret altındaki bütün toplumlar için de emsal teşkil etmiştir. Millet olarak bizler, bu mukaddes toprakları bize emanet eden, kanıyla, canıyla bu toprakları vatan kılan her bir şehidimizi daima minnet ve şükranla anacağız. Şehitlerimizin aziz emanetini ebediyen koruyacak, bu emaneti çok daha yükseklere taşımak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.''

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Direniş ve sabırla verilen bir mücadele!

        18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Çanakkale'de verilen mücadelenin bir onur ve gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Bu zaferin kahramanları bizlere bıraktıkları manevi miraslarla gönlümüzde daima yaşayacaklardır" dedi. Mesajında milletimizin Çanakkkale'de tarihi bir zafer kazandığına vurgu yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Büyük kahramanlıklarla, direniş ve sabırla verilen bu mücadele bizim onur ve gurur kaynaklarımızdandır" dedi.

        ''Toprağımızı kutsallaştıran, şehitlerimiz...''

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de ''Şüphesiz vatan toprağımızı paha biçilmez kılan ve onu kutsallaştıran,her karış toprağın diyetini kanıyla ve canıyla ödeyen şehitlerimizdir. Onlar, aynı zamanda millet olarak var oluşumuzun, birlik veberaberliğimizin ve vatan sevgimizin de ölümsüz kahramanlarıdır'' dedi.

        ÇANAKKALE BOĞAZI'NDA GÖSTERİ UÇUŞU

        Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla, Çanakkale Boğazı üzerinde ''Solo Türk'' gösteri uçuşu yaptı. Kordonboyunda toplanan yüzlerce kişi, tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağıyla yapılan yaklaşık 20 dakikalık gösteriyi ilgiyle izledi.

        ÇANAKKALE SAVAŞI HALİÇ SAHİLİNDE CANLANDIRILACAK

        Çanakkale zaferinin 98. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Çanakkale Savaşı Haliç sahilinde canlandırılacak.

        Eyüp Belediyesi Çanakkale zaferinin 98. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Çanakkale savaşı Eyüp Haliç sahilinde canlandıracak. Profesyonel tiyatro oyuncularının canlandıracağı Çanakkale destanının bugün yapılan provası da nefesleri kesti. Haliç sahilinde kurulan platoda yapılan provada meydan muharebeleri ve bir annenin şehit olan oğlunun mezarını ziyareti canlandırıldı.

        1915'in ölüme giden neferleri 40 heykelle canlandırıldı (İlyas ÇOLAK / ÇANAKKALE /AHT)

        Tarihe Saygı Projesi kapsamında Çanakkale Valiliği ve Opet işbirliğiyle 2008 yılında yapılan parkın yenileme çalışmaları kapsamında 40 heykel yerleştirilerek 1915'teki siper savaşı tekrar canlandırıldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Nurettin Bektaş tarafından hazırlanan 40 heykellik çalışmanın yer alacağı parkta siperler oluşturularak Bombasırtı cephesindeki siper savaşları anlatıldı.

        ÇANAKKALE ZAFERİ KÜRTÇE AFİŞLERLE DUYURULDU

        Diyarbakır Valiliği şehrin muhtelif yerlerinde bulunan bilboardlara Çanakkale Zaferi dolayısıyla Türkçe ve Kürtçe kutlama afişleri astı. Çanakkale Savaşı'na giden askerlerin ve Diyarbakırlı şehitlerin isimlerinin bulunduğu afişlerde Kürtçe ve Türkçe olarak "Yiğidin harman olduğu Çanakkale'de senden bir parça var, inanmış bir avuç yürekle gelen mükemmelik" ifadeleri yer aldı.

        ÇANAKKALE TÜRKÜSÜNÜ BİN KİŞİ AYNI ANDA SÖYLEDİ

        Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Çanakkale türküsü yaklaşık bin kişinin katılımıyla seslendirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kastamonu Günleri'nde, Kastamonu Dernekler Federasyonu, Ankara Kulübü ve halkın desteğiyle oluşturulan koro Çanakkale türküsünü söyledi.

        ADANA'DA 18 MART MÖNÜSÜ

        18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Gençlik Konseyi Çanakkale Şehitleri fotoğraf sergisi açıp gelenlere asker kınası yakarak, buğday çorbası dağıttı. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Gençlik Konseyi ilginç bir anma etkinliği düzenledi. Gençlik konseyi üyeleri bugüne özel Adana Gar'ı istasyon girişinde Çanakkale Zaferi'ni anlatan fotoğraf sergisi açtı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ