Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Kimyada kavramlar, fizikte şekiller biyolojide önyargılar hata yaptırıyor

        GAZETE HABERTÜRK/PERVİN KAPLAN-YGS YAZI DİZİSİ 3

        Fizik, kimya ve biyolojiden oluşan Fen Bilimleri Testi sınava giren öğrencilerin en başarısız oldukları testlerin başında geliyor. 40 soruluk bu teste doğru yanıtlanan soru sayısı ancak 3.56. Geçen yıl 1 milyon 260 binin üzerindeki aday bu testten 4 ve altında soru çözebildi. Hataların çoğu soruların dikkatli okunmamasından kaynaklanıyor.

        Ulusal ya da uluslararası sınavlarda değişmeyen bir sonuç var. O da öğrencilerin fen bilimleri ve matematik testlerindeki başarısızlıkları. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda da (YGS) maalesef bu sonuç değişmiyor. Gençler yine bu iki dersten yöneltilen sorularda başarısız oluyor. Bu iki test arasında başarısızlıkta ilk sırayı ise Fen Bilimleri Testi alıyor.

        YÜZDE 70 BAŞARISIZLIK

        Geçen yıl YGS'ye giren 1 milyon 895 bin 479 genç başvurdu. Bunların 1 milyon 837 bin 344'ünün sınavı geçerli sayıldı. Puanı hesaplanan 1 milyon 786 bin 539 adaydan Fen Bilimleri Testi'nde 40 sorunun tümünü doğru yanıtlayanların sayısı ancak 437 kişi olabildi. Bu gençlerin 1 milyon 260 bin 795'i ise 4 ve altında soruya doğru yanıt verebildi. Yani sınava katılan gençlerin yaklaşık yüzde 70'i 0 ve 1 puan alabildi.

        ORTALAMA 3.56 SORU

        Fen Bilimleri Testi'nde fizikten 14, kimya ve biyolojiden ise 13'er soru olmak üzere 40 soru yer alıyor. Testin yapılma ortalaması geçen yıl 3.56 soru olabildi. Üstelik bu oran bir önceki seneye göre daha da düştü. 2011'de YGS'ye katılanlarda doğru yanıtlanabilen soru ortalaması 4.1 olarak gerçekleşmişti. Öğrencilerin başarısızlık oranlarının en yüksek olduğu bu testte hangi soruların yöneltildiğini ve hataların nerede yapıldığını uzmanlara sorduk. Final Dergisi Dershanesi fizik, kimya ve biyoloji bölümü başkanları sizler için testte yer alan sorular hakkında bilgi verdi, yapılan hataları ve dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladı.

        FIRAT ÖZÇELİK

        YGS-1, YGS-2 İKİNCİSİ, YGS-6 İKİNCİSİ, YGS-3 -YGS-4, YGS-5 ÜÇÜNCÜSÜ

        Aklıma takılan soruları son gün gözden geçirdim

        Ankara Fen Lisesi mezunu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İngilizce Tıp, birinci sınıf öğrencisi.

        Geçen yıl sınav stresini yaşayan ve derece yapan gençlerden biri de Fırat Özçelik'ti. Şimdi hayalindeki üniversitede ve bölümde okuyan genç, bu yıl sınava girecek adaylara son günlerini "konuları gözden geçirerek" değerlendirmelerini öneriyor. Fırat önerilerini şöyle sıralıyor:

        SON GÜNE KADAR ÇALIŞIN: Son günlerde deneme sınavları çözmenin yanında tam olarak oturmamış ya da uzun süredir tekrar edilmemiş konuları tekrar etmenin, konu hakimiyetini yüksek tutmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ben son cumartesi gününe kadar çalışmaya devam etmiştim.Ama dinlenmeye ihtiyaç duyan son gün bırakabilir.

        RAHATLAYIN, TEKRAR BAKIN: Ben son gün kendimi rahatlatmaya, dinlendirmeye çalıştım, müzik dinledim. Ancak aklıma takılan konuları da hızlıca gözden geçirdim.

        TOK TUTAN YİYECEKLER: Sınav sabahı farklı bir kahvaltı yapmayın, alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin. Ama tok tutucu yiyecekleri tercih etmek avantajlı olabilir.

        KİTAPÇIK SIRASINDAN ŞAŞMAM: Ben deneme sınavlarında soruları her zaman kitapçık sırasıyla çözdüm. Gerçek sınavlarda da böyle yaptım. Ancak genelde en iyi bildiği testlerden başlayanların sınavda da bu şekilde çözmesi daha iyi olur. Değişiklik yapmak sınavda zorlanmaya yol açabilir.

        BIRAKIN, SONRA BAKIN: Uğraşıp çözemediğiniz soruları sonraya bırakın. İnat etmek hem zaman hem moral açısından olumsuz etkiler. Ben sınavda 10-15 soruyu ilk seferde çözemeyip sonra baktığımda çözmüş ve sınavı ancak yetiştirmiştim.Eğer inat etseydim sosyalin bir kısmı yetişmezdi. Ayrıca belirli bir süre sonra aynı soruyla tekrar uğraştığınızda farklı bir açıdan bakıp soruyu daha rahat çözebiliyorsunuz.

        KONSANTRE OLUN: Sınavda zamanı verimli kullanmak için zor gelen veya çözülemeyen soruları sona bırakarak ve sadece o anki soruya konsantre olarak soruları çözerlerseniz zamanı verimli kullanırsınız. Ayrıca sınavı beklediğinizden zor bulduğunuzda bunun tüm öğrenciler için geçerli olduğunu düşünün, panik yapmayın.

        İKİ ŞIK KALDIYSA: Soruda iki şık kaydıysa ve birbirine yakınsa, seçim yapmak zor geliyorsa veya konu hakkında yeterli bilgileri yoksa boş bırakmak uygun olabilir. Ancak bunun tersi koşullarda ve risk almak gerektiğinde daha mantıklı gelen şıkkı işaretlemek avantaj sağlayabilir.

        KONTROL EDİN: Eğer vakit yeterliyse sınav bittikten sonra sorular kontrol edilmeli. Kontrole de emin olmayan sorulardan başlayın.

        HEYECAN GEREKLİ: Heyecanın tamamı hiçbir zaman giderilmiyor. Belirli bir seviyeye kadar heyecan da gerekli. Sınavın ilk anlarında soruları çözdükçe heyecanını yenmeye başlıyorsunuz. Pozitif düşünün. Sonuç ne olursa olsun elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız.

        GERİYE DÖNMEYECEĞİM İÇİN MUTLUYUM: Yorucu ve stresli günlerdi.O günleri tekrar yaşamak zorunda olmadığım için mutluyum.Emeğimin karşılığını aldığım için o günleri hayatımdan silinmiş günler olarak görmüyorum.

        GİTARDAN UZAKLAŞTIM: Sınav yılı spordan ve gitar çalmaktan büyük oranda uzaklaştım. Yaza doğru tatilden mahrum kalmış olmak da rahatsız ediciydi.

        SINAVSIZ ÜNİVERSİTE DAHA ADALETSİZLİK: Ülkemizin koşulları ve demografik yapısı nedeniyle sınavsız bir sistem şu andakine göre daha fazla adaletsizlik getireceğini düşünüyorum.Başka kriterler elbette olabilir. Ancak bu kriterlerin de adil ve güvenilir bir şekilde düzenlenmesi ve ardından istikrarlı bir şekilde uygulanması gerekir.

        UZMANLAR NE DİYOR?

        SORUYU SONUNA KADAR OKUMUYORLAR

        Aylin Beyaz-Kimya Bölüm Başkanı

        Kimya sorularında zamanla ilgili sorun yok. Sorun kavramlardan kaynaklanıyor. Kavramların anlamlarını çok iyi bilmedikleri için sorun yaşanıyor. Okuma soruları tüm diğer testlerde olduğu gibi bizde de sorun yaratıyor. Soruları sonuna kadar okumuyorlar. Özellikle zor soruları önce çözmeye çalışıp kolay olan soruları en sona bırakıyorlar. Bu yüzden de çözülmeden bırakılmış, oysa kolayca cevaplanabilecek birçok basit soru boş kalıyor. En fazla hata bileşik oluşum ve adlandırma konusunda yapılıyor. Metallerin, ametallerin okunma şekillerinde sorun yaşanıyor. Altı çizili kelimelere özellikle dikkat etmiyorlar. Etkili bir şekilde soru çözmek için önce konu özetleri tekrar edilmeli. Ancak yaptıkları en büyük hata konu hakkında herhangi bir şey bilmeden test çözmeye çalışmak. YGS'de kimya soruları öğrencilere diğer testler için en fazla zaman kazandıracak sorular. Çünkü bir soruyu çözmek için yarım dakika bile yetiyor. Bir dakikalık zaman harcanan soru çıkması çok nadirdir.

        UZUN PARAGRAF SORULARI KOLAY OLUR

        Mehtap Çetin- Fizik Bölüm Başkanı

        Sorular üzerinde gereksiz oyalanıyorlar sonra da zaman yetmiyor. Şöyle ki fizik soruları genellikle şekilli olduğu için önce şekillerine bakıyorlar. Karışık görünüyorsa ya da paragraflar uzunsa soruyu hemen atlıyorlar. Halbuki bu tarz sorular daha kolay olur. O yüzden soruları dikkatlice tek tek okumalılar. Okuduklarında kolay olduğunu görecekler. Üstelik uzun sorular genelde kolay oluyor. Elektrikle ilgili bölümde hata yapıyorlar. Yorumla sorulan sorularda hatalılar. Sorudaki verileri iyi değerlendirmeleri gerekiyor ve şekillere çok dikkat etmeliler. Bazen soruda gereksiz bir veri de olabiliyor. Örneğin yerçekimi ivmesini verilebilir ama onu kullanmanız gerekmeyebilir. Bir soruya takılırlarsa o zaman geçsinler ve zaman kalırsa sonra yapsınlar. Mutlaka her sorunun yanıtlanması gerekmiyor. Cevabından emin değilsen işaretlemeyeceksin. Puan kaybedersin. Etkili soru çözmenin yolu öncelikle dikkatli okumaktan, şekilleri iyi anlamaktan geçer. Bunları yaptıktan sonra temel bilgilerle sorular çözülebilir. YGS'de çok fazla işlemli soru da yok. O yüzden bir dakikadan daha kısa sürede soruları çözebilirler.

        ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT ETMİYORLAR

        Erhan Erkul-Biyoloji Bölüm Başkanı

        Zamanı kullanmakla ilgili sorun biyoloji sorularında yaşanıyor. Bu sorular da en sona bırakılıyor. Sona bıraktıkları için de zaman sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Genelde biyoloji az yapılan bir ders. Bilgi eksiği olan öğrenciler genelde bildikleri soruları da yapamıyorlar. Bir de biyolojiye karşı genel önyargı olduğundan dolayı yapmadıkları sorular oluyor. En fazla hatalar genelde LYS'de yapılıyor. Çünkü oradaki sorular tamamen bilgiye dayalı. YGS'de genelde çok uzun sorular veya şekilli sorular çıktığında öğrenciler o an sorudan kaçma eğilimi gösteriyor. Altı çizili kelimelere özellikle dikkat edilmeli. Okuduğunu anlamakla ilgili sorun yaşıyorlar. Yorumlu soruları önce iyice okuyup anlamalı, sonra da yapmalılar. Yapalamayan soruya daha sonra dönülmeli. Etkili bir sekilde soru çözmenin yolu konuyu iyi anlamış olmaktan geçiyor.

        ÖĞRENCİLER NE DİYOR?

        Sayısal beni zorluyor

        Melisa Aydın

        TM öğrencisi olduğum için sayısal soruları beni zorluyor. Fizik, kimya özellikle de ayrıntıların sorulduğu biyolojide zorlanıyorum. YGS ortak alan olduğu için daha basit sormaları gerek. Türkçe ve matematik çözmekten fen sorularına zaman kalmıyor.

        Bilgi içeren sorular zor

        Çağdaş Ateşçi

        Kimya zorluyor çünkü çok fazla bilgi istiyor.Bir de soruları yorumlu yöneltince öğrencilerin iyice kafası karışıyor. Süre yetersiz geçen senenin Türkçe sorularını hatırlayalım. Çok uzun paragraflar vardı. Okumak bile 1 dakikadan fazla sürüyordu.

        Kavramları bilmek gerek

        Gülistan Akman

        Kimya çok zor, çünkü kavramları bilmediğiniz zaman sorun var. Bir kelime yüzünden bile soru kaçırabiliyorsunuz. Biyoloji çok kapsamlı ve tüm konuları bilmek zorundasınız. Bilmediğiniz zaman yapamıyorsunuz. Soru süreleri artırılabilir. Hatanın nedeni dikkat eksikliği.

        Fen'e zaman kalmıyor

        Çakıl Egenaz Kabul

        Biyoloji soruları çok zorluyor. Çünkü yorum istiyor ve çok karışık. Sınavda süre yeterli değil. Bazı sorular özellikle Türkçe bir dakikada okunmuyor. Dikkat eksikliği yüzünden hata yapıyoruz. Kaçırdığınız bir kelime yanlış yapmanıza neden. Önce Türkçe matematik yapınca fen soruları hatalı çözülüyor.

        YARIN: MATEMATİKTE BAŞARININ ANAHTARI NEDİR? SON 3 YILDIR HANGİ KONULARDAN SORULAR ÇIKIYOR? MATEMATİK SORULARINDA NEDEN BAŞARISIZ OLUNUYOR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ