Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Nevruz Bayramı öncesi konuştu

        HABERTURK.COM

        Akşam Raporu'nda Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, 21 Mart'ta kutlanacak olan Nevruz Bayramı öncesinde konuştu.

        Ece Üner'in İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın vereceği mesajı ve bu mesajı Leyla Zana'nın okuyacağına dair spekülasyonları sorması üzerine yorum yapmaktan ısrarla kaçınan Baydemir şu ifadeleri kullandı: "Ben BDP'li eş başkanlarımın alanına girerek bir değerlendirme yapmak istemiyorum."

        Baydemir'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

        GÖNLÜMDE YATAN NEVROZ BİR GÜN FESTİVAL OLMASI

        Biz kardeşliği barışı sağlarsak belki ileriki Nevrozları festivallere, kültürel karnavallara dönüştürülebiliriz. Nevroz 21 Mart'tan sonra turizm potansiyeline dönüşür diye düşünüyorum. Bugünlerde herkesin pozitif manada katkısına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

        HERKESİN GAYRETİ BARIŞA YAPILAN ORTAK BİR ÇABA

        Nevroz barışın inşaası çabasına katkı sunacaktır. Hem sayın Öcalan'ın, hem hükümetin, hem BDP'nin hem Demokratik Toplum Kongresi'nin ve vatandaşlarımızın her türlü gayretini barışın çabası olarak değerlendiriyorum.

        BU NEVROZ DİĞER NEVROZLARI AŞAN BİR NİTELİKTE

        20 yıldır bu kentte, Diyarbakır'da kutlanan bütün Nevrozlar'da, bir Nevroz hariç o da 2003 yılı. Hiçbir Nevroz'da bu kadar büyük bir coşku, büyük bir beklenti ve umut oluşmamıştı. Bu Nevroz diğer Nevrozları aşan tarzda ve tarihi nitelikte olacağı konusunda hiç şüphem yok.

        ÇABA SARFEDEN HERKESİ HAYIRLA YADEDİYORUM

        Her halükarda 21 Mart günü bütün yurttaşlarımızla, büyük bir heyecanla verilecek mesajların içeriği merak ediliyor. Öcalan'ın mesajının kimin okuyacağı ayrıntısına girmeyeceğim. 1999 yılında Nevruz resepsiyonunda w harfi kullandığımız için hakkımızda dava açılmıştı. Bugün bu konu hakkında çaba sarfeden herkesi hayırla yadetmek istiyorum.

        KÜRT HALKI TÜRK KARDEŞLERİYLE KUCAKLAŞACAKTIR

        Bu Nevroz Kürt halkının Türk kardeşleriyle buluşacağı bir platform olacaktır. Barış için, özgürlük için, birlikte yaşam için çaba sarfetmiş olan tüm Türkiyeli dost, kardeş ve aydınlarımıza teşekkür ediyorum. Kendileriyle birlikte yaşama arzumuzu buradan paylaşmak istiyorum.

        İFADE ETMEK, TALEP ETMEKTE HERHANGİ BİR MAZUR YOK

        Türkiye'nin 70-89 yıl boyunca zaten müzdarip olduğumuz konu insanların legal siyaset içerisinde kendilerini ifade etmemesinden kaynaklanmıştı. İnsanlar ne istiyorsa, düşüncelerini ifade etme konusunda baskıya maruz kalmamalı. İfade etmekte, talep etmekte ve istişare etmekte bir mazur yok diye düşünüyorum.

        GELECEK KUŞAKLARA ONURLU BİR MİRAS BIRAKMALIYIZ

        Bizim konuşmamız gereken en önemli husus 80 yıldır bu coğrafyaya maalesef barış miras olarak hakim olamadı. Nesillerdir hep inkan ve isyan olarak bakıldı. Bugünkü ortak çaba gelecek kuşaklara isyanı ve inkarı veya adaletsizliği miras bırakmamalı. Eşitliği, özgürlüğü, birlikte yaşamayı ve onurlu bir barışı miras olarak bırakmalı.

        BÜTÜN YURTTAŞLAR OLARAK EŞİTLİĞİ SAVUNMALIYIZ

        Sayın Öcalan'ın buradaki rolü tartışmasız çok önemlidir. 21 Mart'ta verilecek mesajın içeriğinde Türkiye'deki dinamikler ve dünya görmüş olacaktır. Biz Türkiye'de yaşayan bütün etnik kimlikler ve yurttaşlar olarak eşitliği savunmamız gerekir, adaleti savunmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu ilkelerle birlikte yaşamayı savunmalıyız.

        TALEPLERE VE SLOGANLARA TAKILMAMAMIZ GEREKİYOR

        Taleplere ve sloganlara takılmamak gerekir diye düşünüyorum. Özü olan kardeş kavgasının nihayete erdirilmesi ve legal demokratik siyasetin tüm kulvarlarının açılmasıdır. Önemli olan Özgürlük, adalet ve eşitlik temelinde barışın yaratılmasıdır.

        BU NEVROZ YENİ BİR YAŞAMA KATKI SUNACAK BİR GÜNDÜR

        Türk kardeşlerime 'bu tarihi olaya tanıklık edin ve Nevruz'u Diyarbakırlı kardeşlerinizle paylaşın' demek istiyorum. Bu Nevroz'da verilecek mesaj, birlikte yaşamın kapılarını aralayacak bir Nevroz olacağını düşünüyorum. Yeni bir yaşama katkı sunacak tarihi bir Nevroz olarak görüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ