Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 4. Yargı Paketi komisyonda

        Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen 'İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

        Tasarı, Adalet Alt Komisyonu'nda büyük bir değişikliğe uğramadan aynen kabul edilmişti. Tasarı, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, 'cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterme, övme ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme' şartı öngörüyor.

        Bakan Ergin: Öcalan'ın icra edilmeyi bekleyen kararı bulunmuyor

        Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketi'nin 17. Maddesi ile ilgili, "Geçici maddenin mevcut şekli ile kabulü halinde doğrudan bu maddeden yararlanacak kişiler arasında, gerek 15 Haziran 2012 tarihi itibariyle icra edilmeyi bekleyen tüm derdest kararlar listesinde gerek yeniden yargılama yolu ile icra edilmeyi bekleyen 221 karar içerisinde Abdullah Öcalan'ın icra edilmeyi bekleyen herhangi bir kararı bulunmaktadır." dedi.

        Görüşmenin başında CHP'li üyeler, toplantıda üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından yeterli sayıda kişinin bulunmadığı eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, toplantıya çağrılan akademisyenlerin mazeretlerini belirterek toplantıya gecikeceklerini bildirdiklerini aktardı. Ardından, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e söz verdi.

        Adalet Bakanı Ergin, Türkiye'nin hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekti. Bu tablonun değiştirilmesi için son dönemde bazı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Bir yıldır hükümetin gündeminde olan tasarı ile özgülük ve güvenlik hakkının iyileştirilmesi, ifade özgürlünün geliştirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ihlal kararlarına konu olan bazı kanunlarda değişikliğin öngörüldüğünü kaydetti.

        Ergin madde gerekçeleri hakkında da bilgi verdi. Tasarı ile Ceza Muhakemesi Yasası'nın 172. maddesine eklenecek fıkra ile kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın etkin soruşturma yapılmadan verildiğinin AİHM kararı ile tespit edildiği hallerde, başvuru üzerine yeniden soruşturma açılması imkanı getirildiğini aktardı.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ