Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Kamu Finansmanı Yasa Tasarısı’yla Yassıada ve Sivriada’da demokrasi anıtı yapılmasına ilişkin hüküm getiriliyor. “Özgürlük ve Demokrasi Adası” projesi ile hem Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanıp asıldığı Yassıada, hem de Bizans döneminde papazlar

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Kamu Finansmanı Yasa Tasarısı’yla Yassıada ve Sivriada’da demokrasi anıtı yapılmasına ilişkin hüküm getiriliyor. “Özgürlük ve Demokrasi Adası” projesi ile hem Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanıp asıldığı Yassıada, hem de Bizans döneminde papazlar ve imparatorların sürgüne gönderildiği Sivriada (Hayırsızada) demokrasi anıtının merkezini oluşturacak. Adada yeniden imarla kongre merkezi, otel, müze yapılacak. Ada, kısa süre önce Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisi kaldırılarak Maliye Bakanlığı’na devredilmişti. İnşaat yapılabilmesi için tarihi ve 1. derece doğal sit alanı olan ada, 2. derece sit alanı ilan edilmişti.

        ‘BENZERLERİ VAR’

        AK Parti Milletvekili Sadık Badak, dünyadan benzer örnekler verirken şöyle dedi: “Bütün ülkelerin özellikle demokrasiyle ilgili geçmişlerinde gelecek nesillere örnek olabilecek, adeta informel manada bir eğitim merkezi olabilecek yerleri, mekânları var. San Francisco’ya giden arkadaşlar ora da ki Alcadraz Kuşçusu romanındaki adayı bir ziyaret merkezi olarak görebilirler. Keza, Cape Town’a gidenler Mandela’nın hapis olarak tutulduğu adanın bir demokrasi adası olarak düzenlendiğini görecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ