Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 10 sivil toplum örgütü, PKK'nın geri çekilme sürecini izlemek üzere bir komisyon kurdu

        PKK'nın Türkiye'den 8 Mayıs'ta çekileceğini açıklamasının ardından Diyarbakır'da Diyarbakır Barosu, İHD, Mazlum-Der, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, (GÜNSİAD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) ile Barış Anneleri çekilme sürecini izleyecek bir komisyon kurdu.

        Komisyon kuran sivil toplum örgütleri temsilcileri İHD Diyarbakır şubesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okulan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Nahit Eren, PKK'nın 8 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak Türkiye sınırlarının dışına çıkacağı açıkladığını belirterek, Kürt meselesinin barışçıl çözümüne ilişkin yaşanan bu gelişmeleri büyük bir ilgi ve memnuniyetle izlediklerini söyledi. Eren, şöyle dedi:

        "30 yıllık çatışma ortamının son bulması ve Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemle çözümü açısından başlatılan bu tarihi sürecin hiç bir sebeple akamete uğramaması bakımından çekilme sürecinin oldukça hassas bir konu olduğunu belirtmek isteriz. Başlatılan diyalog ve çekilme sürecinin sonunun barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklememektedir. Geçmişte özellikle 1999 yılında benzer bir süreçte yaşanan gelişmeler bu sürece ilişkin kaygımızı ve hassasiyetimiz güçlendirmektedir. Bu sebeple çekilme sürecinde benzer bir tablonun oluşmamsı için çekilme sürecine dikkat çekmek ve süreci takip etme ihtiyacını tarihi ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu düşünmekteyiz. Bu sürecin selametle ve tek bir insanımızın yaşamına mal olmadan tamamlanması için başta devlet yetkilileri ve kamu görevlileri olmak üzere ilgili herkesi iyi niyet ve sorumluk içinde hareket etme davet ediyoruz."

        Eren, çekilme sürecinde bütün yetkililieri hassas olmaya davet ve sürecin takipcisi olacaklarını ettiklerini belirterek, "Sivil toplum örgütleri bünyesinde çekilme sürecini izleme ve bu sürecin selameti açısından bir komisyonun kurulduğunu bilgilerinize sunarız" dedi.

        Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Nahit Erden, komisyonun ilk olarak Diyarbakır'da kurulduğunu diğer illerde de kurulabileceğini belirterek, şöyle dedi: "Periyodik toplantılar düzenleyerek bir heyet oluşturduk. Bu heyetin bir sözcüsü olacak, haftalık toplantılar yaparak süreci takip eden bir heyetimiz var. Bu sadece bütün bölgeye sirayet edecek bir komisyon değil. Her ilde ayrı ayrı komisyonlarında kurulacağı yönünde duyumlarımız var. Ancak genel olarak oluşacak her sıkıntıda müdahale için hazır beklediğimizi bildirmek isteriz. Eğer ihtiyaç olursa bölgede koordineli bir şekilde kurulacak komisyonlarla birlikte hareket edeceğiz. Merkezi bir komisyon tarzında ilerleyebiliriz. Bizim buradaki temel hassasiyetimiz operasyonların yapılmaması, bütün kamuoyunda kabul görmüş tarihi sürece zarar vereci provokatif ve aynı zamanda operasyonel müdahaleler olmamalıdır."

        İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise yaşanan bu süreçte özellikle operasyonların yapılmamsını ve bölgede bulunan asker ve korcularında geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ