Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Katliamın ardındaki dram

        Neşet KARADAĞ/Beycan ÜÇKARDEŞ/Lokman HAPPANİ/Güngör KARAKUŞ/REYHANLI (Hatay) AHT

        Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren 46 kişiden 39’unun kimlikleri belirlendi. Ailelerine teslim edilen cenazeler, gözyaşları içinde toprağa verildi. Ölenlerden geriye ise yürek burkan öyküler kaldı...

        Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde önceki gün 2 araçla düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 46’ya yükseldi. Hain saldırıda ölenlerden 39’unun kimlikleri tespit edilerek, cenazeleri ailelerine teslim edildi. Kimlikleri tespit edilenlerden 36’sının Türk, 3’ünün ise Suriyeli olduğu açıklandı. Yaşamını yitirenler Reyhanlı Asri Mezarlığı’nda toprağa verilirken, geriye de yürek burkan öyküler bıraktı.

        ANNELER GÜNÜ’NDE 7 ÇOCUĞU ÖKSÜZ KALDI

        7 çocuk annesi 40 yaşındaki Kadriye Alyar, Anneler Günü nedeniyle kayınvalidesine hediye almak için çıktığı alışverişte, PTT binası yakınında patlayan bombanın hedefi oldu. 9 aylık ikizleri bulunan Kadriye Alyar’ın cenazesi dün sabah saatlerinde kayınpederi tarafından hastaneden alınarak Pınar Mahallesi’ndeki evlerinin önüne götürüldü. 9 aylık ikiz bebekleri Meryem ile Hatice’yi kucağına alıp gözyaşları döken baba Yaşar Alyar, “7 çocuğumu öksüz bırakanlara lanet olsun” dedi.

        AİLESİNE DESTEK İÇİN ÇALIŞTIĞI FIRINDA CAN VERDİ

        Patlamada yaşamını yitiren ortaokul öğrencisi 14 yaşındaki Abdulkadir İşcan, yakınları tarafından hastane morgundan alınarak, evine götürüldü. Burada, yakınlarının gözyaşları arasında bir süre bekletilen İşcan’ın cenazesi, evinin yanındaki camide kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere mezarlığa götürüldü. İşcan’ın yakını, “Abdulkadir, 8’inci sınıf öğrencisi olmasına rağmen, ailesine destek olmak için hem okuyup hem de çalışıyordu. Bir fırında çıraklık yapıyordu” dedi.

        SINAVDAN ÇIKTI ANNESİYLE BİRLİKTE ÖLDÜ

        Reyhanlı’daki ikinci patlamada yaşamını yitiren ortaokul son sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Meryem Zor’un, kendisini bekleyen annesi 45 yaşındaki Fidan Zor ile birlikte yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Önceki gün öğleden sonra ilçedeki bir dershanede yapılan deneme sınavına annesi Fidan Zor ile giden Meryem Zor, dershane çıkışında annesiyle buluştuğu sırada patlama oldu. Anne kızın yan yana bulunan cenazeleri, yapılan otopsinin ardından Beşarslan Köyü’nde toprağa verildi.

        3 GÜN SONRA BABA OLACAKTI

        25 yaşındaki inşaat kalıpçısı Mustafa Ayaz, 3 gün sonra baba olacaktı. Ayaz, PTT Caddesi’nde bir lokantada yemek yedikten sonra motosikletiyle yolda giderken hain saldırının kurbanı oldu. 9 aylık hamile Emine Ayaz, yavrusunu göremeden hayatını kaybeden eşi Mustafa Ayaz’ı gözyaşları arasında toprağa verdi.

        SÜRÜCÜ KURSUNA GİTMİŞTİ

        Kumlu İlçesi’nden Reyhanlı’ya sürücü kursuna giden 4 yıllık hemşire 25 yaşındaki Nihal Çetin Şimşek de postane önündeki patlamada can verdi. 4 yaşında bir kız annesi olan Nihal Çetin Şimşek’in cenazesi, yakınları tarafından hastaneden alındıktan sonra, Kumlu’da toprağa verildi.

        YARDIMA KOŞARKEN BOMBAYA YAKALANDI

        41 yaşındaki 2 çocuk babası Hakan Çalım, birinci patlamanın ardından yardım için koşarken hayatını kaybetti. 33 yaşındaki Ahmet Okyay da gümrük işleri bürosunda otururken ölüme yakalandı. 3 çocuk babası marketçi 33 yaşındaki Turgay Güdük ise işlettiği markette hayatını kaybetti.

        KIZINI VE TORUNUNU KAYBETTİ

        Reyhanlı’daki saldırı sırasında ellerini havaya açarak isyan eden 65 yaşındaki Döne Kuvvet, olayda 44 yaşındaki kızı Nadire Kuvvet ile 3 yaşındaki torunu Fatma Nur’u kaybetti. Belediye yakınındaki bir bujiteride çalışan Nadire Kuvvet, tatil için annesi ve kardeşiyle birlikte Reyhanlı’ya gelen yeğeni 3 yaşındaki Fatma Nur’u alarak işyerine gitti. Patlama 2 dakika sonra meydana geldi. Fatma Nur’un annesi Hatice ve ağabeyi 4 yaşındaki Muratefe evden 6 dakika geç çıktıkları için ölümden kurtuldu. Kızıyla torununun öldüğünü öğrenen anne Döne Kuvvet, olay yerine gidip ellerini havaya açarak sinir krizi geçirdi. Ajanslar, Döne Kuvvet’ in bu fotoğrafını katliamın fotoğrafı olarak yayınladı.

        3 YAŞINDAKİ YEĞENİYLE BERABER CAN VERDİ

        Eşi Karaman’ın Ermenek ilçesinde uzman çavuş olan Kübra Erboz (22), 3 yaşındaki çocuğu Fatma Nur Erboz ile memleketi Reyhanlı’ya gelmişti. Teyze Nadire Kuvvet (42), olay günü namaz kılmak için geldiği annesinin evinde, arkasından ağlayan yeğeni Fatma Nur Erboz’u alarak belediye binası yakınındaki iş yerine götürdü. Avukatlık bürosunda sekreterlik yapan Kuvvet ile yeğeni Fatma saldırıda yaşamını yitirdi.

        ÖLENLERİN İSİMLERİ

        Reyhanlı’daki 2 ayrı patlamada ölenlerin kimlikleri, cesetlerin parçalanması ve yanma nedeniyle güçlükle tespit edildi. Saldırıda hayatını kaybeden ve kimlikleri belirlenen 39 kişinin isimleri şöyle: Mehmet İri, Abdulkadir İşcan (14), Abdo Er sürer (40), Kadriye Alyar (40), Ahmet Okyay (33), Ahmet Hamdi Bozkaya (33), Vahit Altıntaş, Hakan Çalım (41), Yusuf İşgör (22), Kemal Akıncı, Azize Yumuşak, Hüseyin Çolak, Mustafa Ayaz (25), Sabiha Dereceli, Murat Yeliz, Mehmet Ali Şamiloğlu (28), Ahmet Uyar (45), Meryem Zor (14), Ahmet Cey han (33), Nihal Çetin Şimşek (25), İbrahim Çelik, Tahir Yumuşak, Fidan Zor (45), Fehmi Karaca (69), Selim Arslan, Hakan Kurtulan, M.Koray Cüneydioğlu, Nihat Özdemir, Turgay Güdük (33), M.Ali Karakuş, Muzaffer Beşer, Oğuz han Tu na, Elif Kanlı, Halil Erdemci, Nadire Kuv vet (44), Fatma Nur Erboz (3) ile Suriye uyruklu Retibe Biter, Ahid Nehhal Hasan ve Atşe Sabana.

        OKULLAR 1 HAFTA TATİL

        Reyhanlı’da patlamaların ardından ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 hafta ara verildi. Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ise sınavlar 1 hafta ertelendi. Bu arada Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Reyhanlı Yerleşkesi’nde eğitim gören öğrencilerin bazıları bombalı araç saldırılarının ardından ilçeden ayrılmaya başladı.

        ‘Allah’ın gazabına müstahaklar’

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Reyhanlı’daki saldırı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı. Görmez, mesajında, rahmet ve mağfiret ikliminin girişinde, üç ayların başlangıcında masum insanların hunharca katledilmesine ve yaralanmasına neden olan elim bir saldırının meydana geldiğini belirtti. Görmez, mesajında şunlara yer verdi: “Bu menfur saldırının kararını verenler, planlayanlar ve gerçekleştirenler ve tüm zalimler, işte onlar Allah’ın lanetine, gazabına ve azabına müstahak olanlardır. Kötü bir son onlarındır. Dünyada kazandıkları hiçbir şey onları bu can yakıcı hak olan azaptan kurtarmayacaktır. Allah tüm müminleri ve masum insanları böyle zümrelerin şeytani planlarından beri eylesin ve saldırılarından muhafaza eylesin. Başta Hatay Reyhanlı’da yaşayan kardeşlerimiz olmak üzere tüm milletimize başsağlığı diliyor, bu menfur saldırıda vefat eden kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar niyaz ediyorum.”

        Suriyelilerin araçlarına saldırı

        Reyhanlı'daki saldırının ardından bazı gruplar, sopalarla Suriye plakalı araçlara hasar verdi. Polisler öfkeli vatandaşları sakinleştirirken, Reyhanlı’da yaşayan Suriyelilerin evlerinden dışarı çıkmadıkları görüldü. Çıkanların ise araçlarındaki Suriye plakalarını söktükleri belirtildi.

        Geniş güvenlik önlemi

        Reyhanlı'da olay yeri inceleme ekipleri, patlamalar sonrası hasar meydana gelen araçların bir kısmı

        üzerindeki incelemelerini tamamladı. Geniş güvenlik önlemleri nedeniyle patlamaların olduğu

        alana kimse alınmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ