Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bakan Şahin'den yuva ziyareti

        Serkan AKKOÇ / AHT

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 0-3 yaş grubu çocukların yer aldığı Kocamustafapaşa Çiğdem Özkan Çocuk Yuvası'nı ziyaret etti. Çocuk yuvalarındaki koğuş sistemini 2014'te tamamen terk etmiş olacaklarını söyleyen Bakan Şahin, koruyucu aile modelini daha iyi işletmek için kampanyalar yürüttüklerini belirtti. Bakan Şahin, "Evlat edinme sırasında uzun süren mahkeme süreçlerinde çocuklar kurumda büyüyor, aileler evlat özlemi çekiyor. Koruyucu aile ara modeliyle aileler çocukları yanlarına alarak mahkeme sürecinde de gerekli sorumluluklarını yerine getip evlat edinme sürecini tamamlıyorlar" dedi.

        Bakan Şahin'e ziyareti sırasında İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin, Ciner Medya Grubu Koordinatörü Didem Ciner de eşlik etti. Yuvada bir süre yetkililer ve gönüllülerle görüşen Bakan Şahin, korunmaya muhtaç çocuklar için daha fazla neler yapılabileceği hakkında konuştu. Ardından da yuvayı gezen Bakan Şahin, çocuklara tek tek yakın ilgi gösterdi. Yetkililerden bilgi alan Şahin, yuvadaki sevgi, şefkat ve güven ortamından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Şahin, yuvadan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada çocuk yuvalarında koğuş sistemini terk etmek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Buraya gelen çocuklarımız çok hızlı bir şekilde koruyucu ailelerin yanına da yerleştiriliyor. Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayesinde başlattığımız son kampanyayla, koruyucu aileye verilen çocuk sayısı 3 bine ulaştı" dedi.

        Koğuş sistemini 2014'te tamamen terketmeyi planladıklarını belirten Bakan Şahin, "Bizim 14 bin evladımız var. Bu 14 bin çocuğun şu an 3 bini koruyucu ailelerin yanında, 3 bini çocuk evlerinde, 3 bini de sevgi evlerinde. Dolayısıyla artık büyük koğuş evlerinden çıktığımız yeni bir döneme geçiyoruz. Artık valilerimiz bizi açılışa değil, koğuşların kapanmasına davet ediyorlar. Bu değişimi, dönüşümü milletimizle beraber yapıyoruz" diye konuştu.

        Çocuklara fırsat eşitliği verilmesi halinde çok büyük başarılara imza atabildiklerini vurgulayan Şahin, "Geçen üniversite sınavında bizim koruyucu aileye verdiğimiz kızımız, Türkiye 473'ncüsü oldu. Çok güzel bir üniversitenin yabancı dil bölümünü kazandı. Bu çocuklar hepimizin çocukları" dedi. Şu anda 10 bine yakın ailenin evlat edinmek için sırada beklediğini ve mahkeme süreçlerinin çok uzun sürdüğünü hatırlatan Bakan Şahin, Koruyucu Aile Modeli'yle burada doğan sıkıntıyı aşmayı hedeflediklerini belirterek, "Evlat edinme aşamasında mahkeme süreçleri uzun sürdüğü için bir tarafta çocuklar kurumda büyüyor, bir tarafta aileler evlat özlemi çekiyor. Biz bu ara modelle tüzüğü değiştirerek, 'Eğer çocuk koruyucu ailenin yanındaysa ve çocuk evlat edindirme sırasına geldiyse öncelik koruyucu ailenindir' dedik. Kısacası mahkeme dönemini beklemelerine gerek yok. Bu ara modelle ikisini birlikte çok hızlı birleştiriyoruz. Çünkü zaman çok hızlı geçiyor. Özellikle çocuğun kişiliği, karakteri 0-3 yaş arasında kendini ortaya koyuyor. Koruyucu aile ara modeliyle aileler çocukları yanlarına alarak mahkeme sürecinde de gerekli sorumluluklarını yerine getip, evlat edinme sürecini tamamlıyorlar" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ