Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç "Mektepli" kurbanlıklar

        Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi'nin deneme çiftliğinde yetiştirilip öğrencilerin eğitimi sürecinde araştırma ve deneme faaliyetlerinde kullanılan küçük ve büyükbaş hayvanlar, Kurban Bayramı öncesi fakültenin internet sitesinden satışa sunuldu.

        Fakültenin internet sitesine giren vatandaşlar istedikleri hayvanı, tür, cinsiyet ve kilolarına göre inceleyip seçtikten sonra 100 lira peşinat karşılığında satın alabiliyor.

        ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Durdu, yaptığı açıklamada, kilosu 10 liradan satışa çıkarılan küçükbaş ve kilosu 16 liradan satılan büyükbaş hayvanlara ilginin yoğun olduğunu, kısa sürede büyük bölümünün satın alındığını söyledi

        Hayvanları fakültede üretilen doğal yemlerle yetiştirdiklerine işaret eden Durdu, vatandaşların yoğun ilgisinde bunun etkili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

        "Kendi ürettiğimiz katkısız ve doğal yemlerle beslenen hayvanlarımız çok sağlıklı bir yapıya sahip. Veteriner ve ziraat mühendislerinin kontrolünde özel olarak beslenip yetiştiriliyorlar. Ayrıca sağlık sorunu ile karşılaşmamak için satışları tamamıyla internet üzerinden yapıp hayvanlara dışarıdan müdahale edilmesine izin vermiyoruz. Vatandaşlar hayvanların tüm bu özelliklerini bildikleri için yoğun talep gösteriyor. İnternet üzerinden satışa çıkardığımız 255 küçük ve büyükbaş hayvanın yüzde 70'i kısa süre içerisinde alıcı buldu. İsteyen vatandaşlara fakültede bayram günü kesim hizmeti de sunulacak."

        2014'ÜN KURBANLIKLARI

        Deneme çiftliğinde üretimi gerçekleştirilen hayvanların haricinde fakülteye dışarıdan hayvan transferi olmadığının altını çizen Durdu, şöyle konuştu:

        "Şu anda satışa çıkarılan kurbanlıklar, fakültemizdeki mevcut anaç sürüsünden elde ettiğimiz hayvanlar. Bu seneki kurbanlıkların yavruları da eğitim yılı boyunca deneme ve araştırma faaliyetlerinde kullanıldıktan sonra gelecek yılın kurbanlıkları olacak. Çünkü fakültemize dışarıdan herhangi bir hayvan transferi söz konusu değil."

        YOĞUN İLGİ

        Öte yandan fakültede yetiştirilen hayvanların beslenme koşulları ve sağlık durumlarını öğrenen vatandaşlar, Kurban Bayramı öncesinde yoğun ilgi gösteriyor.

        Geçen yıl fakülteden kurbanlık almak istediğini ancak bunu gerçekleştiremediğini dile getiren Hasan Çobanoğlu, "Dışarıda koyunlara katkılı yemlerin yedirildiği, kilo almaları için iğne yapıldığı gibi duyumlar alıyoruz. Buradaki koyunların çok sağlıklı ve özel olduğunu duyduk. Hayvanlara kesinlikle el değdirilmemesi, bakımlarının çok iyi olması burayı tercih etmemizde etkili oldu. Geçen sene almak istemiş ancak yetişememiştik. Bu sene biraz erken davranıp almak istedik" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ