Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kendisinin yerine arkadaşını sınava sokan kişi hakkında soruşturma başlatıldı

        Sultan UÇAR/AHT

        Okur-yazarlık kursunda okuma-yazmayı sökemedi. Kendisinin yerine arkadaşını sınava sokarak sertifika aldı. Ancak öğretmeni durumu fark edince sahtekârlık tüm Türkiye’ye ilan edildi.

        Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetişkinler için düzenlediği okur-yazarlık kursunda okuma yazmayı sökemediği için yerine arkadaşını sınava sokarak sertifika alan Şanlıurfalı M.B.’nin öğretmeni durumu fark etti. Açılan soruşturma sonucunda sahtekârlık ortaya çıkarıldı.

        81 ilin milli eğitim müdürlüğüne M.B.’nin yaptığını anlatan bir resmi yazı gönderildi. Sertifika iptal olurken, savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak. Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Uzman Öğretmen Ahmet Karavelioğlu, okumayazmayı öğrenemediğini bildiğiM.B’nin sertifikaya hak kazandığını öğrenince durumu yetkililere bildirdi. M.B. ve yerine sınava giren İ.A. hakkında soruşturma açıldı.Müfettişler kısa bir testten geçirerekM. B.’nin okumayazma bilmediğini saptadı. Durum, önce MEB’e bildirildi. Ardından da Şanlıurfa İl Milli EğitimMüdürü Metin İlci imzasıyla 81 il milli eğitimmüdürlüğüne yazı gönderilerek yapılan sahtekârlık anlatıldı, okuma-yazma sertifikasının iptal edildiği bildirildi. 2 kişi hakkında cumhuriyet savcılığına da başvurulacağı öğrenildi.

        5 yıla kadar hapis istenebilir

        TCK’nın resmi belgede sahtecilik suçunu düzenleyen 204. maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yine sınav yönetmeliğine göre de ‘başka bir adayın yerine sınava giren veya kendisi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan kişi ya da kişiler’ hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ