Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Murat Yavuzcan cezaevi intihar, hanifi yavuzcan, adalet bakanlığı

        Özlem YILMAZ / AHT – ÖZEL HABER

        Gasp suçundan hüküm giyerek Ümraniye E Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na konulan Murat Yavuzcan'ın (33) ailesi, Yavuzcan'ın hücrede kendisini eşofmanının ipiyle astığı haberiyle yıkıldı. İddiaya göre, Yavuzcan 10 Aralık 2013 günü ağabeyi Hanifi Yavuzcan'la birlikte kaldığı koğuşta çarşaf yüzünden bir başka mahkumla tartıştı. Diğer mahkumun şikayeti sonucu Yavuzcan kardeşler koğuştan çıkartıldı ve ayrı ayrı iki hücreye konuldu. Murat Yavuzcan'ın hücrede infaz koruma memurları tarafından şiddete maruz kaldığı öne sürüldü.

        Ağabey Hanifi Yavuzcan, kardeşinin 'Müşahade koğuşu' denilen hücresinden seslerin geldiğini ve seslerin bir anda kesildiğini belirterek, "O gece kardeşimin bulunduğu hücreden bağırma ve vurma sesleri geldi. Kapıya vurarak, 'Kardeşime bir şey mi oldu?" diye sordum, 'Senlik bir şey yok' dediler. Kardeşim intihar etmedi, öldürüldü' iddiasında bulundu.

        Aile şikayetçi oldu ve olay gecesinin kamera kayıtlarını istedi. Adli Tıp Kurumu, "Kişinin ölümünün ası sonucu meydana gelmiş olduğu" yönünde rapor verdi. İnfaz Koruma memuru M.Ş. de, Yavuzcan'ı bulduklarında kendisinde yaşam belirtisi olduğunu söyledi. Zaten kamera kayıtlarında infaz koruma memurlarının Yavuzcan'a kalp masajı yaptığı dikkat çekti.

        Savcılık ise, Yavuzcan'ın darp ve şiddet gördüğüne dair yeterli delil olmadığından kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na dilekçeler gönderen aile, karara itiraz etti. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan itiraz dilekçesinde, "Kamera kayıtlarının gerektiği gibi incelenmediğini düşünüyoruz. Yavuzcan'ın hücreye götürülürken ve hücreden cansız bedeninin çıkartılması arasındaki kayıtlar ortada yok. Görüntülerde 8 infaz koruma memuru var, oysa dört kişi şüpheli olarak değerlendirildi. Olay yeri incelemesi olaydan çok sonra yapıldı. Birçok delilin karartılması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca Yavuzcan'ın boyu 1.75 iken, kendisini astığı nokta 1.54 yüksekliğindedir. Vücuduna zarar vermeden kendisini asması imkansızdır" denilerek soruşturmaya devam edilmesi ve Yavuzcan'ın yeniden otopsi yapılması talep edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ