Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu'nu açıkladı

        TEMA Vakfı; 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkileri inceleyen 16 bilim insanının 7 ay boyunca yaptığı bilimsel çalışmayı, “İstanbul’un Geleceğini Etkileyecek Üç Proje” başlığı adı altında kitaplaştırdı. Kitapla ilgili toplantı; Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy (İTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü), Prof. Dr. Doğanay Tolunay (İÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü), Prof. Dr. Emin Özsoy (ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü) ve Prof. Dr Haluk Gerçek’in (İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü) yanı sıra TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın katılımıyla gerçekleşti.

        ‘ADETA ÖLÜM FERMANI’

        İstanbul’un yaşam destek sistemi olan kuzey ormanları, su havzaları, tarım ve mera alanları, yer altı suları, biyolojik çeşitlilik üzerinde oluşturacağı tehditlerin anlatıldığı kitabı ve proje üzerinde yapılan tespitleri anlatan konuşmacılar, bu projelerin adeta İstanbul’un ölüm fermanı olacağını kaydetti. Bilim insanları, özetle şu görüşlere yer verdi: “Projeler ile yok edilecek değerlerin maliyetleri, yaratılan değerlerden daha yüksek olacak. 2023’te her 3 köprü de tıkanacak. İklim etkilenecek, ekosistem çökecek. Kuşların yaşam alanları tahrip olurken, uçak kazalarının yaşanma riski artacak. Dolgu alanları için saatte 3,1 ton toz salınacak. Saatte 5.2 ton karbon emisyonu salgılanacak, iklim etkilenecek, nüfus artacak, artan nüfusu İstanbul kaldıramayacak. Yeni köprüler, yeni yollar, yeni konutlar gerektirecektir ki bu da İstanbul’u öldürür.”

        ‘TRAFİK AZALMAYACAK ARTACAKTIR’

        1980-2013 yılları arasında nüfus 3 kat artarken motorlu araç sayısının 11.4 kat arttığına dikkat çeken Prof. Haluk Gerçek, projeleri trafik açısından şöyle değerlendirdi: “Hangi yol yapım politikası izlenirse izlensin birim yol uzunluğu başına trafik azalmayacak, artacaktır. 3. havalimanı, ilk aşamada yıllık 90 milyon yolcu kapasitesiyle 2019 yılında faaliyete geçecek, daha sonra yapılacak ek pistlerle ikinci aşamada 120 milyon ve üçüncü aşamada 150 milyon kapasiteye ulaşacaktır. 3. havalimanına, Türkiye’nin kabul gören potansiyel büyüme hızı kadar bir ekonomik gelişmeyi başarması durumunda ihtiyaç duyulacaktır. Ekonomik büyüme tahmin edilen potansiyelin altında kaldığı takdirde yeni havalimanının yıllık 90 milyonluk yolcu kapasitesiyle sınırlı kalacağı söylenebilir. Yeni havalimanının kârlı olabilmesi için 25 yıllık dönemde 10 milyar Euro’nun oldukça üzerinde işletme dışı gelir elde etmesi gerekecektir. İstanbul’un kapasitesi en fazla 16-18 milyon nüfusu kaldırabilir. 30 milyon nüfusu kaldırabilecek mi?”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ