Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Özelden devlet okuluna geçişte kontenjan şartı kalktı

        Pervin KAPLAN/HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda eğitim gören lise öğrencilerinin, puanla yerleştirilen devlet okullarına geçişlerinde yeni düzenlemeye gitti. Bakanlık, 2013-2014 eğitim öğretim yılında geçerli olmak üzere özel okullarda okuyan liselilerin, devlet okullarına geçişlerinde kontenjan şartını kaldırdı.

        KAPILAR AÇILDI

        Düzenlemeye göre bir özel okulda okuyan öğrenci, puanı tuttuğu takdirde Türkiye’nin en gözde Anadolu ve Fen liselerine kontenjanı dolu olsa bile geçiş yapabilecek. Böylece özel okullarda okuyan ve puanı tutan tüm öğrencilere; Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu liseleri başta olmak üzere tüm Anadolu liselerinin kapısı açılmış oldu.

        PUANIN TUTMASI YETERLİ

        Devlet okuluna geçişte aranacak tek koşul öğrencinin SBS ile okul notlarından oluşan ve liselere yerleştirmede kullanılan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’nın (OYP) geçmek istediği okulu tutması. Yürürlükteki eski yönetmeliğe göre OYP ile öğrenci alan okullarda nakil ve geçişlerde puanının tutması tek ölçüt olarak kabul edilmiyordu. Aynı zamanda geçmek istediği okulda da boş kontenjan olması şartı da vardı.

        ZAMAN SINIRLAMASI ARTIK YOK

        Eski yönetmeliğe göre nakil işlemleri için temmuz, ağustos, eylül ve şubat aylarında haftada bir, diğer aylarda ise ayda bir kez başvuru yapılabiliyordu. Okulların kapanmasına 2 ay kala yapılan bu değişiklikle zaman şartı da ortadan kalktı. Söz konusu yeni düzenleme sadece 2013-2014 eğitim öğretim yılında geçerli olacak.

        NASIL UYGULANACAK?

        Bir özel okuldan Anadolu ve Fen liselerine geçişte uygulanacak yöntem şöyle olacak. Örneğin 11. sınıfta okuyan öğrencinin okula girdiği yılın OYP’si geçerli olacak. Yani puanı geriye yönelik dikkate alınacak. Öğrencinin puanı o yıl gitmek istediği okula giren en son öğrencinin puanına eşit ya da yüksek ise o okulda kontenjan olmasa bile geçiş yapabilecek. Başvuru ve onay işlemleri il milli eğitim müdürlüklerince e-okul sistemi üzerinden yürütülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ