Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mansur Yavaş: Haşim Kılıç ile Melih Gökçek görüşmesi yanlış olmuştur

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        "Tam Kanunsuzluk" gerekçesiyle Ankara'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya yaptıkları başvurudan "umutlu" olduğunu belirten CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Melih Gökçek'in buluşmasına sert çıkarak, "Son derece yanlış bir görüşme olmuştur. Bu konuyla ilgili dosya gittiği zaman Haşim Bey'in o toplantıya girmemesi lazım" dedi. Yavaş, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise, "Biz önce Ankara'daki seçimi bir halledelim. Önümüzdeki yemeği bir yiyelim de" yorumunda bulundu.

        Ankara'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya başvuruda bulunan Yavaş, gelinen son aşama ve siyasi gelişmeler hakkında Habertürk'e konuşan Yavaş, özetle şunları söyledi:

        DOĞALDIR: (YSK Başkanı, başvurunuz hakkında yorumda bulunmadı?) YSK'nın bu aşamada görüş bildirmemesi doğaldır. Çünkü itirazımızla birlikte 40–50 klasör bilgi, belge, delil sunduk. Belgeler incelenmeden karar verilmez. Kaldı ki tek tek incelemelerine de gerek yok. Yeterli sayıda delili incelesinler sonuç ortaya çıkar. (Siz seçimin yenilenmesi konusunda umutlu musunuz?) Ben umutluyum tabi ki. Çok ayrıntılı bir dilekçe verdik. Bizim sunduğumuz imajlar YSK'nın sitesinden alınma. Ben kesin geçersizlik sebebi olduğunu düşünüyorum.

        KAZANIRIZ: (İtiraz ettiğiniz tutanakların oy karşılığı nedir?) Biz, 6 bin 240 tutanaktaki oyların geçersiz sayılmasını talep ediyoruz. Bu kullanılan oyların, yüzde 50,6'ısına tekabül ediyor. Hatta mühürsüz tutanaktaki oylar iptal edilirse, seçimi direkt biz kazanırız. YSK; mühürsüz oy ve zarfları geçersiz sayıyor. O zaman mühürsüz tutanakların da geçersiz sayılması gerekmez mi?

        EĞİTİM ŞART: (Neden bu kadar hata oldu?) Yeterli eğitimin verilmediği görünüyor. Az bir hata değil, 12 bin 304 tutanak tutuyorsunuz; 6 bin 240 tanesi hatalı. Böyle bir seçim olur mu? Çok vahim bir durumdur. Bu sadece Ankara üstelik, Türkiye'nin her yerinden benzer şikâyetler geliyor. Hem yeterli eğitim verilmemiş, hem de yeterli özen gösterilmemiş.

        TEREDDÜT: (İkinci kabin neden kurulmadı?) YSK'ya seçim için istediği bütçe veriliyor, ikinci kabin rahatlıkla kurulabilirdi. Bakın kendi yaşadığımı anlatayım. Oy vermek için kabine girdim, muhtar pusulalarını görünce şoke oldum. Belediye ile muhtar oylarının ayrı zarflara konulacağını bilmeme rağmen ben bile tereddüt yaşadım. Vatandaşın hatta yapması doğaldır.

        SEVDAMIZ TÜRKİYE: (Neden, ‘sonuç alamazsak bundan böyle sevdamız Türkiye' sözlerini kullandınız?) Yani, bu işin peşini bırakmayacağız, anlamında... Eğer haksızlığa uğrarsak, o şekilde hakkımızı Türkiye'nin her yerinde arayacağız, belki siyasi arenada arayacağız, o anlamda söyledim.

        AYNEN DEVAM: (CHP'den ayrılmayı düşünüyor musunuz?) Şu anda o konularda bir şey yok. Aynen, devam. Seçimin sonucuna kadar siyasi konularda hiçbir şeye girmiyoruz şu anda. Belediye başkanlığı adaylığı kimliğimiz devam ediyor şu anda.

        KÖŞK ADAYLIĞI: (Cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakar mısınız?) Biz önce şu Ankara'daki seçimi bir halledelim. (Gülümseyerek) Önümüzdeki yemeği bir yiyelim de!... Ankara'daki seçim sonuçlarından, oluşan olumlu atmosferden yola çıkarak sağ olsunlar, insanlar böyle yakıştırmalarda bulunuyorlar. Kaldı ki, Ankara'daki tabloyu Türkiye'nin görmesi lazım. İtiraz ettiğimiz gün de ülkücüsü, solcusu herkes YSK'nın önüne gelmişti. Herkes birleşmişti. Eskinin husumetleri ortadan kalktığı gibi, kardeşlik hukuku, yeni dostluklar oluştu millette. Bunlar az şey değildir ki. Olmaz denen bir iklim oluştu.

        KILIÇ-GÖKÇEK: (Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le görüşmesini nasıl yorumluyorsunuz?) Bu çok yanlış olmuştur. Sayın Kılıç, sen Melih Gökçek'le ne görüşüyorsun? Bu konuda dosya geleceği bu kadar aşikârken, görüşülür mü? Son derece yanlış bir görüşme olmuştur. Yarın bu konuyla ilgili dosya gittiği zaman Haşim Bey'in o toplantıya girmemesi lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ