Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Manisa'da mesir macunu saçıldı, eller 474. kez şifaya açıldı

        Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalikapsamında Manisa Sultan Camisi'nden 474. kez halka mesir macunusaçıldı.

        On binlerce insan, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile camininbulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarındansaçılan 5 ton mesir macununundan pay alabilmek için yarıştı.

        Saçım töreninde yaşanan izdiham nedeniyle bazı vatandaşlar ezilmetehlikesi geçirdi. Fenalık geçiren vatandaşlara sağlık ekiplerimüdahale etti.

        Bu yıl 12 ülkenin katılımıyla 474. kez düzenlenen Uluslararası474. Manisa Mesir Macunu Festivali'nin son gününde kortejyürüyüşü ve mesir saçım töreni yapıldı. Kortej yürüyüşüve mesir saçım törenine, Manisa milletvekilleri, Manisa ValisiAbdurrahman Savaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün,ilçe belediye başkanları, Manisayı Mesiri Tanıtma ve TurizmDerneği Başkanı Ufuk Tanık ile festivale katılan 12 konuk ülkenindiplomatik temsilcileri katıldı.

        Valilik binası önünden başlayankortej yürüyüşünde 12 konuk ülkeden folklor ekipleri yöreselkıyafetleriyle yer aldı. Manisa'da şehzadelik yapmış Osmanlıpadişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi'yi temsileden mankenlerin en önde yer aldığı kortej, Manisa BüyükşehirBelediyesi mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğindesaçım törenin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar halkıselamlayarak yürüdü.

        Kortejin Sultan Camisi'ne ulaşmasının ardından başlayan saçımtöreninde, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih SultanMehmet ve Kanun Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, temsilettikleri padişahların hayat hikayelerini anlattı. Daha sonra YavuzSultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan HafsaSultan'ı canlandıran Ezgi Limanlı, oyuncu Tolga Güleryüz'üncanlandırdığı Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisineşifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

        Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın 'İsterim ki, dünya varoldukça her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çareolması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla' sözleriylebaşladı. Festivalde, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 5 tonmesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile camininbulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarındanhalka saçıldı.

        MESİRİN TARİHÇESİ

        Manisa'da, 474 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macunununtarihçesi şöyle: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi,Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır.Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan CamisiMedresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatkarışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidikarıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşanHafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktangelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun SultanCamisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, heryılın nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önündetoplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.

        İÇİNDE NE VAR?

        Mesir macununun yapımında, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş,kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe,çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal,eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane,kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu,darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, Şamlı, vanilya, şeker,günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercinitohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.

        474. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21 Mart tarihinde'mesir macunu karma töreni' ile başlamış, saçım töreninin 30Mart'taki yerel seçimler nedeniyle 22-27 Nisan tarihinde yapılmasıkararlaştırılmıştı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ