Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Katı atık ayrıştırma tesislerinde 6 işçi zehirlendi

        Sakarya'nın Pamukova ilçesinde katı atık ayrıştırma tesisinde çalışan 5'i kadın 6 işçi, atık ayrıştırma işlemi sırasında ortaya çıkan maddeden etkilendi.

        İşçilerin kaldırıldığı hastane, maddenin zararlı olmadığı tespit edilene kadar 4 saat karantina altına alındı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, tesislerde ve işçiler üzerinde kimyasal madde ölçümü yaptı.

        Yapılan ölçümler sonucunda maddenin tehlikeli olmadığı belirlendi. Hastalar başka bir hastaneye sevk edildi. Tesis yetkilisi, işçilerin çürümüş baharattan kaynaklanan bir tozlanmanın, ayrıştırma sırasında yayılması sonucu rahatsızlandıklarını söyledi.

        Olay, dün akşam saat 18.00 sıralarında Cumhuriyet Mahallesi D-650 karayolu kenarında bulunan bir katı atık ayrıştırma ve biogaz tesisinde meydana geldi. Çöp ayrıştırma işlemi yapan Tuğba Balaban, Tuncay Gökçe (33), Gülşen Toklu (36), Ayşe Balcı (45), Canan Çakın (35) ve Zeynep Pertev (46) çöpten yayılan bir maddeden dolayı rahatsızlandı. İşçiler nefes darlığı ve kusma şikayetiyle Pamukova Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

        Acil serviste muayeneleri yapılan ve zehirlenme şüphesi bulunan işçilerin, hangi maddeden zehirlendiğinin belirlenmesi için AFAD'dan yardım istendi. Bu arada hastane önlem amacıyla karantina altına alındı. Acil servise hasta kabul edilmedi. Gelen hastalar Geyve Devlet Hastanesi'ne yönlendirildi. AFAD bünyesindeki Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer (KBRN) ekibi, tesise ve işçilerin bulunduğu hastaneye gelerek kimyasal ölçümler yaptı. Yaklaşık 4 saat süren çalışmalar sonucunda tehlikeli bir maddeye rastlanılmadı. İşçiler, kontrol amacıyla Toyotasa Acil Yardım Hastanesi'ne sevk edildi.

        FABRİKA GENEL MÜDÜRÜ: ÇÜRÜMÜŞ BAHARATTAN KAYNAKLANAN TOZ MADDE YOL AÇMIŞ

        Fabrikanın genel müdürü Osman Türkmen, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin rahatsızlanmasına çürümüş baharattan kaynaklanan toz maddenin yol açtığını söyledi. Fabrikada yemek ve organik atıkların toplandığını kaydeden Türkmen, "Organik atıkların içerisinde muhtemelen, tahminimiz, bilmiyoruz ama çürümüş baharattan kaynaklanan bir tozlanma olmuş. O da arkadaşlarımızı etkilemiş. Gelen atığın içerisinden çıkan bizim tahminimiz çürümüş baharat. Bandın üzerinden geçerken arkadaşlarımız poşeti açınca tozmuş ve onu solumuşlar. Ondan kaynakalan bir şey. 6 arkadaşımız etkilenmiş. Kan tahlillerinde, burada yapılan tetkiklerinde her hangi bir şey çıkmadı. AFAD ekibi, İl sağlık müdürlüğünden gelen ekipler herhangi bir kimyasal madde var mı diye araştırma yaptılar. Hepsi temiz çıktı. Herhangi bir şey yok. Arkadaşlarımızı Toyotasa Hastanesi'ne götürüyorlar. Orada da muayene olacaklar. Ondan sonra da taburcu olacaklar. Durumu ağır olan yok. Herhangi bir sıkıntıları yok. Toplam 25 kişi çalışıyor. Bunların 6'sı etkileniyor. 2'si astımı olan arkadaşlar. Onlar dolayısıyla biraz fazla etkilenmişler" dedi.

        Ölçümler sırasında tesiste çalışmaların devam ettiğini ifade eden Türkmen, şunları söyledi; "Çalışmamıza izin verdiler. Ölçümler yapılırken de çalışmaya devam ettik. Herhangi bir kısıtlama getirmediler bize. Kimyasal sızıntıya karşı önlem var. Bütün ölçülen limitler normalın 10 katı altında. Her türlü önlemimiz var. Bütün gaz dedektörlerimiz var. Kimyasal bir tozuma veya gaz çıkışına karşı önlemlerimiz var. Fabrikanın içerisini sürekli negatif basınçla çalıştırıyoruz. 5 yıldızlı otellerdeki gibi bir klima sistemi var. Oradan çıkan bütün gazları, bütün havayı biz iki kat filtrelerden geçiriyoruz. Bütün önlemler alındı."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ