Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Pınar Selek Davası 16 yılda 3. kez bozuldu!

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Yargıtay, Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, Pınar Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını "usul"den bozdu. Mısır Çarşısı davasının karar duruşması Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yapıldı. Selek'in avukatlarının katıldığı duruşmayı, yakınları da izledi. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, Selek hakkındaki yerel mahkeme kararının "esası incelenmeden" usulen bozulduğunu bildirdi.

        Yerel mahkemelerin direnmesi yoluyla gelen Ceza Genel Kurulu kararlarına mahkemelerin uymak zorunda olduğu belirtilen kararda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine Ceza Genel Kurulu'na gelen dosyalarla ilgili ise direnme kararı verilebileceği kaydedildi.

        Selek ile ilgili dosyanın da Başsavcılığın itirazı üzerine Kurul'a geldiği ifade edilerek, yerel mahkemenin Kurul kararına önce direndiği ancak daha sonra bundan vazgeçtiği anlatıldı. Yüksek Mahkeme, yerel mahkemenin "YCGK kararına direnemem onun için mahkumiyet veriyorum" kararını "hukuki yanılgı" olarak değerlendirerek bozma kararı verdi. Kararı duruşma salonunda bulunanlar alkışlarla karşılarken, Selek'in babası Alp Selek ağladı.

        YENİDEN GÖRÜLECEK

        Yüksek Mahkeme'nin bu kararı sonrası Selek davası yerel mahkemede yeniden ele alınacak. Mahkeme, kararında direnirse dosya yeniden Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gelecek ve verilecek karar kesin olacak.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        9 Temmuz 1998'deki 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Pınar Selek, 'bombayı yapmak' ve 'terör örgütüne yardım ve yataklık' ile suçlandı. Dava kapsamında patlamanın nedenin tespit edilmesi için 13 bilirkişi raporu alındı. Bu raporların bir kısmında patlamaya LPG'nin, bir kısmında ise bombanın neden olduğu tespiti yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ