Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi, Görüntü ve Data İnceleme Birimi, hrant dink cinayeti, gamze özçelik tecavüz
        1

        Bedirhan ÖZYİĞİT / HT GAZETE
        HABERTÜRK, Türkiye gündemini sarsan pek çok olayı aydınlatan Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi’nin beyni niteliğindeki ‘Görüntü ve Data İnceleme Birimi’ne girdi. Hrant Dink cinayeti, Gamze Özçelik olayı, Kumrular ve Anafartalar saldırısı, Kars’ta meydana gelen Mert Aydın cinayeti gibi birçok olayı inceleyen birim, son 2.5 yılda 3 binden fazla olayı aydınlattı.

        2

        CSI dizilerinde olduğu gibi yüksek teknoloji kullanarak pek çok adli vakayı saatler içinde çözen birimde, görüntüsü olan hiçbir olay gizli kalmıyor. Birimde her türlü analiz ve değerlendirme yapılıyor. 4 uzman ve 14 asistandan oluşan uzman ekibin gözünden hiçbir detay kaçmıyor. İşte birimin çalışmalarından kesitler:

        3

        ‘TİK’İNDEN YAKALANDI
        Ankara Kızılay Kumrular Sokak’ta 20 Eylül 2011’de yaşanan patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 15 kişiyse yaralandı. Çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen uzman ekip, bombacının yüzünün görünmemesi üzerine farklı detaylara yöneldi. ‘Davranışsal analiz’ yöntemini devreye sokan ekip, bombacının sağ başparmağında doğuştan gelen iskelet bozukluğu olduğu tespit edildi.

        4

        TEM Polisi tarafından yakalanan ve gözaltında tutulan bombacı, tek başına bir odada bırakıldı. Bombacının yaptığı istemsiz hareketlerin, eylem esnasındaki hareketlerle aynı olduğu anlaşıldı. Kumrular bombacısına ‘tik’inden ulaşıldı.

        5

        SAMAST’A KAFATASI ANALİZİ
        Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan gazeteci Hrant Dink, İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olay sonrası yüzlerce kamera incelendi. Hiçbir kameraya net olarak yansımayan Ogün Samast’ın yüz profili çıkarıldı. Ardından da gözaltına alındı.

        6

        Samast’ın kafatası yapısı, ‘süperimpozisyon tekniği’ ile eldeki profille eşleştirildi. Sonuç pozitifti. Birim, dünyada bir ilke imza atarak, görüntüye yansıyan gölge üzerinden kişinin yüz profilini çıkardı. Ardından da katil zanlısına ulaşıldı.

        7

        ÜÇ BOYUTLU MODELLEME
        Türkiye’nin dört bir yanındaki çözülmesi zor vakalar, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi’ne geliyor. Buradaki özel ekip, FBI, NFI ve Bundes Kriminal gibi yabancı emniyet birimlerinin kullandığı tekniklerle olayları irdeliyor.

        8

        Görüntülerin montaj olup olmadığı, olay yerinden kaçan şüpheli araçların plaka tespiti, şantaj içerikli cinsel görüntüler, araçların hız tespiti, şahısların yüzlerini gizlemeleri sonucu ‘üç boyutlu’ modelleme görüntüsüyle boy tespiti yapılıyor. Ekip birçok ülkeye de kriminal eğitimi veriyor. 4 uzman ve 14 asistandan oluşan ekip, görüntüleri yeniden oluşturup faile ulaşabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ