Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis’e ‘2’, YSK’ya ise en az ‘5’ parti başvuru yapacak Ekmeleddin İhsanoğlu için çifte adaylık başvurusu Emine Ülker Tarhan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için imza toplamaya başlandı

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        Cumhurbaşkanı seçimi için adaylık başvuruları bugün başlıyor. Çatı adayında anlaşan CHP ve MHP, İhsanoğlu’nun adaylığı için topladıkları imzaları Meclis’e teslim edecek. Hafta ortasında da İhsanoğlu’nun adaylığına destek veren Meclis içi ve dışı partiler, ortak dilekçeyle YSK’ya ikinci bir adaylık başvurusu yapacak.

        Cumhurbaşkanı seçimi için bugün başlayacak adaylık başvuruları 3 Temmuz’da sona erecek. Seçim sürecinin resmen başlamasıyla ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı’na aday gösteren önergeleri, bugün saat 13.00’te TBMM Başkanlığı’na teslim edecek. Altay CHP, Vural da MHP milletvekillerinin imzalarını taşıyan önergeleri verecekler.

        YSK’YA ORTAK BAŞVURU

        CHP ve MHP çatı aday için, parlamento dışındaki partilerin de katılımıyla hafta içinde YSK’ya ikinci bir başvuru daha yapacak. Bu başvurunun, Anayasa’nın 101. maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Cumhurbaşkanlığı’na TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir” hükmüne dayanılarak yapılacağı belirtildi. YSK’nın, MHP ve CHP’nin de aralarında bulunduğu 5 veya 6 partinin ortak adaylık başvurusunu kabul edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

        DEKLARASYONA RÖTAR

        İhsanoğlu’nun adaylık başvurusuyla eşzamanlı olarak yayımlanması planlanan deklarasyonun, AK Parti’nin adayı belli olduktan sonra kamuoyuna açıklanması kararlaştırıldı. İhsanoğlu’nun adaylığına sıcak bakmasına rağmen BBP’nin AK Parti’nin adayı belli olduktan sonra kararını vereceğini iletmesi ve SP’nin de AK Parti’nin adayına göre tavrını netleştireceğini belirtmesi bu kararın alınmasında etkili oldu.

        MHP FİRESİZ, CHP FİRELİ

        CHP ve MHP aynı anda başvuru yapmalarına karşın iki ayrı dilekçe verecek. MHP, İhsanoğlu’nun adaylığı için 52 milletvekilinin tamamından, CHP ise 130 milletvekilinin 107’sinden imza aldı. CHP yönetimi, resmi başvuru yapılana kadar imza sayısını 115’in üzerine çıkarmayı hedefliyor. Her milletvekilinin Cumhurbaşkanlığı için yalnız bir adaya imza verme hakkı bulunuyor. İhsanoğlu’nun adaylığına ilişkin CHP ve MHP’nin bugün Meclis Başkanlığı’na sunacağı listelerde, AK Parti’den istifa ederek bağımsız kalan milletvekillerinden bazılarının da imzasının bulunacağı belirtildi.

        Tarhan için imza

        İhsanoğlu’nun adaylığı için imza vermeyen “ulusalcı” kanattan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için imza toplamaya başladı. Tarhan’ın aday gösterilebilmesi için en az 20 milletvekilinin imzası gerekiyor. İhsanoğlu’nun adaylığına tepki göstererek imza vermeyen Deniz Baykal ve ekibi, alternatif adaya da imza vermeme eğiliminde. Kendisiyle hareket eden milletvekillerini bu konuda uyaran Baykal’ın, “Alternatif aday doğru olmaz. İmza vermeyerek tepkimizi ortaya koyduk. Sonucunu bekleyeceğiz” dediği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ