Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem zekeriya temizel, dsp, nereden buldun yasası, eski maliye bakanı, söke, çiftçi, tarım, kyoto süreci
        1

        Ahmet KIVANÇ / SÖKE
        Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, şimdilerde Aydın’ın Söke İlçesi’nde kendisine farklı bir hayat kurmuş. Temizel, siyaseti bıraktıktan sonra kurucuları arasında yer aldığı Ülke Politikaları Vakfı’na “fizibl olmadığı” gerekçesiyle işletme kurma izni verilmeyince başladığı zoraki sanayicilik yaşamını Söke’de sürdürüyor.

        2

        Sakarya Nehri kıyısındaki üreticileri çürük soğandan kurtarmak için atmosfer kontrollü depo kurmak amacıyla yola çıkan Temizel, bu işin yanı sıra, dünyada 150 milyar dolarlık pazarı bulunan uçucu yağ üretimine yöneldi. Çiftçilere öncülük eden çalışmalar yürüten Temizel, şu sıralarda yüksek verimli nane yağı üretimi için çalışıyor.

        3

        Söke Ovası’nda köylülerin aynı yıl içerisinde tarlaya buğday, pamuk ve mısır ekimi yaptıklarını belirten Temizel, yağ elde edilmek üzere tek başına nane üretimiyle 3 kat kazanç sağlanabildiğini anlatıyor. Dünyada uçucu yağlara büyük ilgi olduğunu, ilaç ve kozmetikte kullanıldığını belirten Temizel, bazı ürünler için yabancıların büyükelçileri üzerinden kendisine ulaştığını söylüyor.

        4

        Şeftali çekirdeği içi ihracatına böyle başladıklarını paylaşan Zekeriya Temizel, Japonların da alım garantili meyankökü ürettirmek istediklerini aktarıyor. Tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği açısından Türkiye’nin çok zengin olduğuna dikkat çeken eski bakan, dünya üretiminde birinci durumdaki kayısı ihracatından yılda 170 milyon dolar gelir elde edildiğini söylüyor. Temizel’e göre, eğer üretilen kayısı çekirdeklerinin yağı da değerlendirilse Türkiye ilaveten yılda 250 milyon dolar tutarında ihracat yapabilecek.

        5

        Kyoto süreci çerçevesinde tüm dünyada yeni kurallar konulduğunu, gıda boyasında, ilaç ve kozmetikte kimyasal madde kullanımının kısıtlandığını aktaran Temizel, Türkiye’nin bu süreci iyi değerlendiremediği görüşünde. Temizel, şeftali ile vişnenin çekirdek ve kabuklarından dış cephelerde kullanılmak üzere yalıtım malzemesi üretme hazırlığında.

        6

        DALDAN KOPARTILDIĞI GÜNKÜ TAZELİKTE
        Zekeriya Temizel, devlet tarafından teşvik edilen soğuk hava depoculuğunda ürünlerin depodan çıkarıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekirken, öncülük ettikleri atmosfer kontrollü depoculukta ise depodaki hava ve nem kontrol edilerek saklama yapıldığını söylüyor. Temizel, bu depolardan çıkan meyve ve sebzelerin daldan koparıldığı tazelikte olduğunu belirtiyor.

        7

        KURTLAR VADİSİ’NDE BİR BAKAN
        Yaşamının büyük kısmını Söke’de geçiren Temizel, fırsat buldukça da köpeğiyle uzun yürüyüşlere çıkıyor. Temizel, “Abi sizi bir yerden gözüm ısırıyor, hangi dizide oynuyorsunuz?” sorularına “Kurtlar Vadisi” yanıtını veriyormuş.

        8

        ADI: Zekeriya Temizel
        DOĞUM TARİHİ: 1948, Tokat
        EĞİTİMİ: Ankara Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi
        MESLEĞİ: Maliye Müfettişi
        SİYASET KARİYERİ: 1995’te İstanbul Milletvekili seçildi. 1997-1999 yıllarında Maliye Bakanlığı yaptı. 1999’da Ecevit’in ısrarıyla DSP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu.
        BİLDİĞİ YABANCI DİLLER: Fransızca, Almanca.
        İSMİ İLE ÖZDEŞLEŞEN KAVRAM: Nereden buldun yasası.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ