Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tarihçi Ahmet Atuk, Sakık’ın “Yıkacağım” dediği Hava Şehitleri Anıtı’nın hikâyesinin farklı olduğunu söyledi

        Can HACIOĞLU / HT GAZETE

        Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın “Yıkacağım” dediği Hava Şehitleri Anıtı’nın hikâyesinin farklı olduğunu belirten tarihçi Ahmet Atuk, “Anıt; bombalamaya giden askerler için değil, İran’a düğüne giderken düşen uçaktaki şehitler için dikildi.

        AĞRI’da Abide Meydanı’nda bulunan Hava Şehitleri Anıtı’nı yıkacağını açıklayan Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’a Eskişehirli araştırmacı ve tarihçi Ahmet Atuk (67) itiraz etti. Atuk, Sakık’ın anıt hakkındaki bilgilerinin yanlış olduğunu söyleyerek, “Anıt, İran’a düğüne giderken düşen uçağın şehit olan personeli için dikildi. Sakık’ın söylediği gibi Doğu’ya bombalamaya giden askerler için dikilen anıt yok, bilgileri yanlış” dedi. Atuk, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’nde olaya ilişkin Tebriz Başkonsolosluğu’nun hazırladığı raporun 437-301 ile 437-299 sayı ve 8.5.1939 tarihli belge olarak saklandığını söyledi.

        ‘FIRTINA DÜŞÜRDÜ’

        Atuk, 1939’daki Mısır Prensesi Fevziye ile İran Şahı’nın oğlu veliaht Muhammed Rıza Pehlevi’nin düğününe Türkiye’nin, Gümrük ve İnhisarlar Vekili Rana Tarhan’ın başkanlığında bir heyet ve 7 uçaktan oluşan bir filo ve Tahran’da yapılacak askeri törene katılmak için bir müfreze asker ile katıldığını ifade etti. Atuk, uçaklarımızın 29 Nisan’da Diyarbakır’daki üslerine dönmek üzere havalandığını, ancak dönüşte 2 uçağın fırtına yüzünden düştüğünü dile getirdi.

        Atuk, olayı şöyle anlattı: “Buluta girdikten sonra burguya tutulan ve tek kanatları kopan uçaklarımızda bulunan 2414 numaralı uçağımızın rasidi Kamil Yasa ve pilot Nafiz ile 2435 numaralı uçağın rasidi Mülazım Enver Kıyak ile pilot çavuşu Nafiz uçaklarından paraşütleri ile Erdebil’in Mişkin Köyü yakınlarına iniş yaptılar. Ancak her iki uçağımızın makinistleri Sıddık Uyan ve Fethi Sülken atlamayı başaramayarak şehit oldu. Paraşütle uçaktan atlamayı başaran Kamil Yasa yaklaşık 2 bin metre ayağı paraşütüne dolaşmış bir vaziyette inmiş ve son anda kendisini paraşütünden kurtararak yere inmeyi başarmıştı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ