Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakanlık’ın tespit ettiği 950 VIP dinleme savcılıkta

        BÜLENT AYDEMİR / HT GAZETE

        TİB’le ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı rapor, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzasıyla başsavcılığa gönderildi. Raporda; 950 siyasetçi, işadamı ve bürokratın dinlendiği, 180’e yakın yasadışı ses kaydının olduğu ve 76 kriptolu telefonun kaydının alındığı bilgisi yer aldı.

        SELAM VE TEVHİD: Mahkeme kararı olmaksızın Selam ve Tevhid örgütü soruşturması gerekçe gösterilerek yapılan yasadışı dinlemeler, Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen ‘casusluk’ soruşturması kapsamına alındı.

        950 VIP DİNLEME: Yasadışı dinlemelerle ilgili önemli delillere ulaşıldı. Mahkeme kararı olmaksızın, 950 siyasetçi, işadamı ve bürokrat dinlendi.

        180 KAYIT: Bilirkişinin TİB’de yaptığı taramalarda 180’e yakın hukuksuz, yasadışı ses kaydı tespit edildi

        60 MİLYON TARAMA: TİB’deki sistem çökmesin diye 200 milyon ses kaydının 60 milyonu tarandı. Tarama işlemi 1 ay sürdü. Sisteme zarar vermemek adına 140 milyon ses kaydının taraması yapılmadı.

        IMAGE DOSYALARI: Dosyaların ‘image’ taraması Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’na bırakıldı.

        ÇALIŞANLAR DA DİNLENMİŞ: Yasadışı dinlemeleri yapanların; bazı TİB çalışanlarını, kendi arkadaşlarını da hukuksuz olarak dinledikleri tespit edildi.

        CASUSLUK: Dinlemelerin casusluk bağlantısıyla yapıldığı belirlendi. Ancak bu kayıtların nereye aktarıldığı, kimlere ya da hangi ülkeye verildiğine ilişkin veriye ulaşılamadı.

        KRİPTO: Savcılığın tespit ettikleriyle birlikte devlet protokolünün kullandığı 76 adet kriptolu telefonun yasadışı olarak dinlendiği ve kayıtlarının alınarak kurum dışına çıkarıldığı tespit edildi.

        SİSTEMİN ALTYAPISI: Bilirkişiler, yasadışı dinlemelerle birlikte TİB’de kurulu sistemin altyapısını da inceledi. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yanı sıra Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada görevlendirilen 8 bilirkişi de TİB’de inceleme yapıp raporlarını yazdı. Bilirkişilerin TİB’deki incelemeleri devam ederken, mahkeme kararları kapsamındaki dinlemelere ilişkin numaraların girildiği sistem sabotaja uğradı. Bu süreçte, TİB’de görev yapan bilirkişileri karalamaya ve çalışmalarını engellemeye yönelik çok sayıda girişim oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ