Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Adalet bakanı Bekir Bozdağ'dan Kürtçe okul açıklaması - Çözüm Süreci

        Ahmet YUKUŞ-DİYARBAKIR

        Diyarbakır'dan sonra Şırnak ve Hakkari'de açılan Kürtçe okullar da Anayasa'nın 42. maddesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle valiler kararıyla kapatıldı. İncelemelerde bulunmak için Diyarbakır'a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın gündeminde ise izinsiz açılan okullar vardı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın yeni kararname ile merkeze çekilmesi üzerine Bakan Bozdağ'ı vali vekili Mehmet Demir karşıladı. AK Parti milletvekilleri ile valilik makamına geçen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin Kürtçe okullar ile ilgili sorularını yanıtladı.

        HERKES KAFASINA ÖĞRENCİ ALIRSA HUKUK OLMAZ

        Demokratikleşme paketinde tarihi bir adım atarak özel eğitim kurumların Kürtçe eğitim yapılmasına imkan tanıdıklarını hatırlatan Bozdağ şunları söyledi: "Okullara özel Kürtçe öğretimine imkan veren dersler koyduk ki yavrularımız kendi anne babası ile konuşup dilini öğrenmesini imkanı sağladık. Yasalara uygun olan bir işi Milli Eğitim'in engellemesi mümkün değil. Zaman zaman bazı çevreler yasaların arzu etmediği adımlar atıyor. ‘Bak yasa çıktı' izin vermiyorlar gibi farklı bir algı operasyonu yapıyorlar. Bu konuda müracaatların yasanın ön gördüğü şartları taşıyıp taşımadığı konusunda değerlendirme yapmalarında fayda var. Okulun açılması ile ilgili bu konuda bir başvuru yapılmamış. Okul açmanın şartları var. Okullar Milli Eğitim'e bağlı. Önce bu yasal şartlar yerine getirilmeli. Herkes kendi kafasına göre ben öğrenci alıyorum derse orası hukuk devleti olmaz. Bu çözüm sürecine karşı olan çevrelerin katkısı ile halkı sürecin ve hükümetin aleyhine döndürmek için bir çabadır."

        YOL KESMELER SÜRECİ PROVOKE EDİYOR

        Çözüm sürecinin sabote etmek için hazırlanan provokasyonlara karşı uyarı yapan Bekir Bozdağ: "Süreci provoke edenlere asla izin vermemiz lazım. Bölgemizde insanlarımız bu barış ikliminin bölgeye kattıklarının farkında, tüm Türkiye bunun farkında. Herkes bu iklimin kalıcılaşmasını ve geçici olmamasını istiyor. Ancak yol kesme ve adam kaçırmaların, araç yakmaların, bu süreci provoke etmekten başka bir anlama gelmez. Samimi olan sürece katkı vermeli. Provoke eden eylemlerden herkes uzak durmalı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ