Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan IŞİD açıklaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya IŞİD tepkisi

        Umut TÜTÜNCÜ/İSTANBUL

        Dünya Ekonomik Forumu’nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyaya böyle seslendi: “Peki ey dünya! IŞİDgibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye sesin çıkmıyor, ona karşı niye ayaklanmıyorsun?”

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu’nun “Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması” başlıklı özel toplantısında bir konuşma yaptı. Türkiye’nin yıllardır terörle mücadele ettiğine dikkat çeken Erdoğan, “Şimdi IŞİD terörü çıktı. Yeni değil, El Kaide’den türedi. El Kaide’den Irak’ta ayrıldı, Suriye’de palazlandı, Irak’a döndü. Irak’ın üçte birini işgal etti. Bölgede başka terör örgütleri de var. Ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun? Ona niye sesin çıkmıyor?” dedi.

        ANLAMAKTA ZORLANIYORUM: Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Ona karşı niye ‘Ortak mücadele verelim’ demiyorsun? Ben bunu anlamakta da zorlanıyorum. Dünyada siyaset, adalet üzerine kurulu olursa onun bir anlamı vardır. Ama siyaset adaletten kopuksa orada bir netice almak mümkün değildir. Şam’da, artık tamamen gayrimeşru hale gelmiş rejime gösterilen müsamaha ve kayıtsızlık, ortaya böyle acı bir tablonun çıkmasına zemin hazırlamıştır. Birleşmiş Milletler, diğer uluslararası örgüt ve devletlerin kayıtsızlığı, tarihin en büyük dramlarından birine maalesef oksijen sağlamıştır.”

        KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRDİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, isim vermeden CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun sözlerini eleştirerek, “Bir tane siyasi lider daha önce ‘Niye duruyoruz?’ diyordu. Şimdi ise ‘Türk askeri oraya giderse biz buna karşı çıkarız’ diyor. Böyle saçmalık olur mu? Türk askeri sınırda şu anda ne yapıyor? Suriye’den gelecek olanları engellemeye çalışıyor. Bunu böyle yapacağımıza orada bir güvenli bölgenin oluşmasıyla Suriyeli kardeşlerimizi kendi ülkelerine geçirelim. Aynı şekilde Irak’taki kardeşlerimize gereken desteği verelim. Irak’ta da bir huzur ortamını sağlamak lazım. Dolayısıyla bölgeye huzur gelsin” ifadesini kullandı.

        DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR: Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası siyasi ve ekonomik örgütlerin insanlığı tehdit eden sorunlar karşısında tedbir almakta maalesef etkisiz kaldığını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın kaderini bu 5 ülkenin eline bırakamayız. Artık dünya, 2. Dünya Savaşı’nın şartlarını taşıyan bir dünya değildir. İkili görüşmelerde devlet ve hükümet başkanları ‘Çok haklısın, doğru söylüyorsun’ diyorlar, ama kürsüye çıkıldığı zaman kimse kürsüde bunu konuşmuyor. Sayın Obama konuşmasında, ‘Haklının güçlü olduğu bir dünya’ ifadesini kullandı. İstediğimiz bu zaten. Haklının güçlü olduğu bir dünya istiyorsak o zaman bu 5 ülke dünyanın kaderine hükmetmemelidir.”

        TERÖRÜN OKSİJENİ: Uluslararası birçok siyasi ve ekonomik örgütün, küresel sorunlar karşısında insani ve vicdani bir duruş yerine, çıkar odaklı duruş sergilediklerini, bunun da tehditleri teşvik ettiğini belirten Erdoğan, “Hep birlikte hissediyoruz. Küresel sorunlar karşısında sergilenen kayıtsızlık, sorunların büyümesindeki en büyük etkendir. Ortadoğu’da demokratik halk hareketlerine ve hak arayışlarına karşı sergilenen vurdumduymaz, çifte standartlı, önyargılı ve adaletsiz tutum, ne yazık ki, terörün oksijeni olmuştur” diye konuştu.

        AYNI KAREDE YER ALMAM: Erdoğan, “BM darbecilerin konuşma yaptığı bir yer midir yoksa gerçekten demokratik yollarla seçilmiş olanların gelip konuşma yaptığı bir yer midir? Herkesin konuşma yaptığı bir yerse ayrı bir mesele. Ben Tayyip Erdoğan olarak demokrasiye inanıyorsam, antidemokratik yollarla işbaşına gelenlerle aynı kare içinde yer almam. Nitekim bu genel kurulda da yer almadım” dedi.

        4.5 MİLYAR DOLAR HARCAMA: Erdoğan, “Sadece Türkiye’de 1.5 milyona yakın Suriyeli göçmen bulunuyor. Son haftalardaki göçmen akınıyla bu sayı daha da arttı. Bütün bu gerçekler ortada kimse ‘Ey Türkiye, 1.5 milyon insan senin ülkene geldi, acaba biz size destek olarak, yardım olarak ne yaparız?’ diyen yok. Şu ana kadar bize, BM Mülteciler Konseyi dahil gelen para 150 milyon. Bizim harcadığımız rakam 4.5 milyar dolara ulaştı” ifadesini kullandı.

        DIŞINDA KALAMAYIZ: Erdoğan, uluslararası koalisyonun sadece Irak’a yönelik olmaması gerektiğini dile getirerek, “Hem Irak hem Suriye’yi hedef almalı. Irak ve Suriye’yi hedef alacak böyle bir koalisyonun biz Türkiye olarak zaten dışında kalamayız. 1.5 milyon insan bizim ülkemize sığınıyor. Bizim bu adımı atmamız lazım ki bölgede güvenliği temin edelim” diye konuştu.

        ASILSIZ HABERLER: Erdoğan, ulusal ve uluslararası medyada Türkiye hakkında çıkan kimi haberlere temkinli yaklaşılmasını hatırlatarak, “İşte son aylarda, ulusal ve uluslararası medyada, Türkiye’nin teröre destek verdiği yönünde bazı asılsız haberler yapıldı. Başarılı bir operasyonla vatandaşlarımızı IŞİD’in elinden aldık. IŞİD karşısında temkinli, dikkatli ve soğukkanlı duruşumuzu farklı yerlere çekmeye çalışan, bunu da bir karalama kampanyasına dönüştürenler ciddi itibar kaybına uğradılar” dedi.

        SADECE HAVADAN OLMAZ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kara boyutunda şüphesiz ki birinci derecede gerek kuzeyde Peşmergeler gerek Irak ordusu görev almalıdır. Suriye’de aynı şekilde görev almalıdır. Ama koalisyon güçleri içinde destek verecek ülkelerin olması halinde bu çok daha güçlü bir şekilde yapılmış olur. Türkiye olarak biz nerede kalacağız? Bu hafta içinde birimlerimizle değerlendirmemizi yapacağız. Olmamız gereken yerde muhakkak olacağız. Biz bu işin dışında kalamayız. Kendimizi aldatmayalım” ifadesini kullandı.

        HEM IRAK HEM SURİYE: Erdoğan,“Sadece Irak’a girelim” diyen İngiltere’yi de eleştirdi, “Biz Türkiye olarak diyoruz ki hem Irak hem Suriye” diye konuştu.

        LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı için İstanbul’a gelen liderlerle görüştü. Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelasvili, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile ayrı ayrı bir araya geldi. Erdoğan, ayrıca Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kabul ederek bir süre görüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ