Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 'IŞİD bin 100 militanla Süleyman Şah'ı kuşattı' iddiası, Süleyman Şah Türbesi nerede, Süleyman Şah Türbesi neden önemli, IŞİD ile mücadele, Türk askeri IŞİD ile mücadele, IŞİD Türk askerlerini rehin mi aldı

        Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki tek vatan toprağı Süleyman Şah Türbesi'nin, IŞİD tehdidi altında olduğu iddia edildi. Yeni Şafak Gazetesi'nin, bölgedeki Arap aşiret liderlerine dayandırdığı haberine göre, IŞİD, dün gece itibari ile bin 100 militanını, 36 Mehmetçiğin nöbet tuttuğu Süleyman Şah Türbesi etrafında konuşlandırdı. Geçtiğimiz günlerde Washington Post'ta yer alan bir iddiada ise Süleyman Şah Türbesi etrafında devriye görevi yapan Türk askerlerinin IŞİD militanlarınca kaçırılmış olabileceği belirtilmişti. İddia, askeri kaynaklar tarafından yalanlanmıştı.

        Öte yandan, İngiliz Guardian Gazetesi deTürkiye'nin, IŞİD'le mücadelede büyük bir rol üstleneceğini yazdı. Guardian'a göre Türkiye,terörle mücadelenin yanı sıra, Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin bölgede güçlenmesini önleme amacında...

        SÜLEYMAN ŞAH'IN ETRAFINA VE KRİTİK YOLLARA MİLİTAN YIĞDILAR

        Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani bölgesine yönelik acımasız saldırılarını arttıran İŞID'e karşı ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri hava operasyonlarını sürdürürken, Türkiye'nin hava operasyonlarının yetersiz olduğunu ifade etmesi, IŞİD'i harekete geçirdi. Yeni Şafak Gazetesi'nin, bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre İŞID, 3 günden bu yana Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi etrafında militan yığınağı yapıyor. Kaynaklar, İŞID'in türbe etrafında bin 100 militanını konuşlandırdığını ileri sürüyor. Türbeye yönelik bir saldırı yapabileceği ve burada görevli 36 askerimizi rehin alabileceği iddia edilen İŞID'in kendilerine yönelik olası bir TSK operasyonuna karşılık, türbeye giden en kritik boğaz sayılan Cadde Köyü'nü elinde tuttuğu ve 420 militanını bu bölgede konuşlandırdığı öğrenildi.

        WASHİNGTON POST 'TÜRK ASKERLERİ KAÇIRILMIŞ OLABİLİR' İDDİASINDA BULUNMUŞTU

        Geçtiğimiz günlerde Amerikan Washington Post gazetesi, Türk askerleriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atmıştı.Gazetenin, "Antik bir mezar Suriye'nin zalim iç savaşında nasıl fay hattı olur?" başlıklı haberinde, “Kürt güçleri IŞİD’e karşı direnmekte zorlanırken, Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD militanlarınca kuşatıldığına ve nöbet tutan askerlerin esir alındığına inanılıyor” denilmişti. İddianın detaylarının ortaya çıkmadığını da yazan Washington Post, “Ancak Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu yer, jeopolitik olarak daha endişe verici olamazdı” ifadelerine yer vermişti.

        İddia, askeri kaynaklar tarafından yalanlanmış, Genelkurmay'dan alınan bilgiye göre, iddiaların tamamının ‘gerçek dışı ve asılsız’ olduğu ve şu anda Süleyman Şah Türbesi’ne dair bir sıkıntının bulunmadığı öğrenilmişti.

        Guardian:Türkiye, IŞİD'le mücadelede büyük bir rol üstlenecek

        Öte yandan İngiliz Guardian Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan bir yorum yazısındaTürkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede ne tür adımlar atabileceği değerlendirildi.

        Gazetenin dış haberler yazarı Simon Tisdall'ın imzasını taşıyan ve 'Türkiye, İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede daha büyük bir rol üstlenmeye hazırlanıyor' başlıklı makalede, Türkiye'nin "terörle mücadelenin yanı sıra, Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin bölgede güçlenmesini önleme amacında" olduğu yorumu yapıldı.

        Türkiye'nin atacağı adımlar arasında, Suriye ve Irak'a asker gönderme ihtimalinin de sayıldığı makalede,şu yorum yapılıyor:

        "Fakat terörle mücadele bir yana, Türkiye'nin liderlerinin başka, daha özgeci (kendinden çok başkalarına yararlı olma) gerekçeleri de var: Türkiye'deki ayrılıkçı Kürtlerle bağları olan, bağımsızlık niyetindeki Suriyeli ve Iraklı Kürtlerin daha fazla güçlenmelerini ve Batı'nın kilit öneme sahip müttefikleri olarak konumlarını istismar etmelerini önlemek."

        Yazıda ayrıcaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'taki konuşmasında, "ABD ile ortak muhtemel kara harekâtıyla ilgili müzakerelerin devam ettiği" ve "kara harekâtı olmadan kalıcı bir çözüm olmayacağı" yönündeki sözlerine de atıfta bulunuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ