Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mehmet Bekaroğlu: Partide namaz için mescit yapılacak “CHP’de arkadaşlar namazı odalarında kılıyorlar.

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        Mehmet Bekaroğlu, kamuoyunda “muhafazakâr solcu” olarak biliniyor. CHP’ye katılması büyük yankı uyandırdı. 5-6 Eylül 2014’te yapılan olağanüstü kurultayda Bilim Yönetim ve Kültür Platformu listesinden parti meclisine girdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tanıtım ve halklailişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirildi. Halka dokunmak ve iktidar olmak için dümenin daha fazla sol ve sosyal demokrat ilkelere kırılmasını savunan Mehmet Bekaroğlu, Habertürk’ün sorularını yanıtladı.

        *Sabahları güne nasıl başlarsınız?

        Erken kalkarım. Sabah namazıyla güne başlarım. Kahvaltıdan önce bir-iki saat spor yaparım. Dönüşte kahvaltı. Sonra gazetelerde ne var ne yok onlara bakarım. O gün yapacağım çalışmaları gözden geçirir ve günü planlarım. Arkasından İstanbul’da isem oradaki programlarıma giderim, Ankara’da isem genel merkeze giderim.

        *CHP’de namaz ihtiyacınızı nasıl karşılıyorsunuz?

        Biliyorsunuz, Müslümanlar için bütün yeryüzü mescittir. İstediği yerde namazını kılar. CHP’de de namaz kılan arkadaşlar odalarında kılıyorlar. Ama gelen giden ve namaz kılmak isteyenler için bir mescit gerekiyor. Partide şimdi bunun hazırlığı yapılıyor. Partimizin genel müdürü bir odanın mescit yapılması için çalışma yapıyor. Umuyorum en kısa zamanda bu mescit açılacak. Ben halkla ilişkiler birimi olarak önerdim. Ancak bu sadece benim talebimle olan bir şey değil. Partiye gelenlerin de bu yönde bir talebi vardı.

        *Okullarda başörtüsü serbestliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Yeniden türban tartışmasının açılmasını talihsizlik olarak görüyorum. Zaten okullarda fiilen türban serbestisi, özellikle de imam hatiplerde vardı. Bu yüzden yönetmelik değişikliğini çok iyi niyetli bulmadım. Milli eğitimin devasa problemleri var. Bu problemlerin üzeri bu şekilde örtülmek isteniyor. Partide bazı arkadaşlarımız pedagojik açıdan sakıncasından bahsettiler. Özet olarak başörtüsü üzerinden tekrar bir tartışma yaratılıp enerji harcanmasını sağlıklı bulmuyoruz. Çünkü ülkenin çok ciddi sorunları var.

        *Sizce CHP politik olarak hangi konularda daha cesur olmalı?

        Çok daha fazla bir sosyal demokrat programı Türkiye’nin gerçekleriyle örtüştürerek dile getirirse CHP başarılı olur. Çünkü her şeye bugün başlamıyoruz. Bir geçmiş var, yaşanmışlıklar var. Toplum kesimleri nezdinde CHP ile ilgili olumsuz algılar var. Örneğin, “CHP seçkinlerin partisi” deniliyor. Bunun böyle olmadığı ancak sosyal demokrat bir programla ortaya konulabilir. “CHP din düşmanı” deniliyor. Eğer sosyal demokrat bir partiyseniz dinle ilgili tartışmaların içinde olmazsınız. İnsanların yaşam tarzlarına saygı gösterirsiniz. Böyle bir tavır ortaya konulursa, “CHP din düşmanıdır” algısı da kendiliğinden ortadan kalkar. İşte, “CHP Kürt sorununun çözümünde engeldir” deniliyor. Yine sosyal demokrat bir anlayışla bu eleştirinin üstesinden gelebilirsiniz.

        ‘Üzerimde mahalle baskısı var’

        *CHP’ye geçince çevrenizden mahalle baskısı gördünüz mü?

        Var tabii. Ama öyle çok beni etkileyen şey değil. Özellikle sosyal medyada bir şey var. Onlara iki şey söylüyorum: Bir, “Bana zaman verin” diyorum. İkincisi, “Bugüne kadar yaptıklarım dışında bir şey yaparsam beni uyarın” diyorum ve önüme bakıyorum.

        ‘Avrupa’da Müslümanlar sol partilere oy veriyor, burada niye vermesinler?’

        CHP’nin iktidar olmasının şifresi nedir?

        Çok basit. Avrupa’da 10 milyon Müslüman var. Bunlar orada sosyal demokrat, yeşiller ve sol partilere oy veriyorlar. Niye? Çünkü o partiler orada yaşayan Müslümanların hak ve özgürlüklerini savunuyorlar, ayrımcılık yapmıyorlar. Orada sol partilere oy verenler Türkiye’de sosyal demokrat partiye oy vermiyorlarsa burada bir anormallik var. İktidara gelmenin formülü işte bu anormalliği çözmekte yatıyor. Türkiye’deki muhafazakâr, mütedeyyin insanlar yaşam tarzları konusunda elde ettikleri kazanımlardan geri gidilmeyeceğini görmek istiyorlar. Kaldı ki sosyal demokrat bir parti zaten ayrımcılık yapmaz. Herkesin hakkını ve hukukunu teslim eder. Böyle olursa bütün kitleler CHP’ye gönül rahatlığıyla rey verir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ