Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 96 günde motosiklet tutkunu 152 kişi can verdi Habertürk motosiklet kazalarını mercek altına aldı

        Gökhan ARTAN/HABERTÜRK

        Habertürk, motosiklet kazalarını mercek altına aldı. Yurt genelinde son 96 günde meydana gelen 138 motosiklet kazasında 152 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Geçen yıl yaşanan motosiklet kazalarında ölenlerin sayısıysa 292’yi buldu. Kazada ölenlerin çoğu 30 yaşın altında.

        Bursa'da önceki gün ünlü oyuncu Tamer Karadağlı’nın motosiklet kazasında yaralanıp hastaneye kaldırılması bu tutku ve motosiklet kazası ölümlerini tekrar gündeme getirdi. İki bileği kırılan ve İstanbul’da tedaviye alınan Karadağlı’nın ardındansa Türkiye iki acı haber daha aldı.

        MANİSA’DA 2 DENİZLİ’DE 1 KİŞİ

        Manisa’nın Saruhanlı İlçesi’nde, Akhisar’dan Manisa yönüne giden Türkiye Basketbol 2. Ligi ekiplerinden Best Balıkesir’in antrenörü Mete Babaoğlu yönetimindeki cip Ali Duran Yılmaz (17) ve Şamil Akdeniz’in (17) bulunduğu motosiklete çarptı. Kaskları bulunmayan Şamil Akdeniz karşı şeride fırladı. Ali Duran Yılmaz ise motosikletle cipin altında bir süre sürüklendi. 17 yaşındaki her iki genç de hayatlarını kaybetti. Antrenör Babaoğlu 2 kişinin ölümüne sebep olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Babaoğlu, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Denizli’deyse, Sarayköy İlçesi’ndeki baraj gölünde balık avladıktan sonra motosikletle yola çıkan iki genç, motosikletin kontrolden çıkması üzerine sulama kanalına devrildi. Akıntıyla sürüklenen Yakup Ergin yaşamını yitirdi.

        138 ÖLÜMLÜ KAZA MEYDANA GELDİ

        HABERTÜRK, ardı arkası kesilmeyen motosiklet kazalarını inceledi. 8 Temmuz-12 Ekim 2014 tarihleri arasında yurt genelinde yaşanan 138 motosiklet kazasında 152 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğunuysa 30 yaş altında gençler oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz yılki verilerine göre; ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 16.2’sini motosiklet kazaları oluşturdu ve geçtiğimiz yıl 292 motosiklet sürücüsü kazada can verdi. Hızla artan motosiklet kazalarında ölüm oranını artıran en büyük etken kask takmamak oldu.

        ‘Motosiklet kazalarında dış etken yüzde 5-7’dir’

        Motosiklet eğitmeni Rahmi Barutçu, motosiklet kullanma eğitimine talebin az olduğunu, motosiklet eğitiminin yeterli düzeyde verilmediğini ve Milli Eğitim’in ehliyet verme standartlarının düşük olduğunu söyledi. Barutçu, şöyle konuştu: “Çoğu sürücü kursu ehliyet öncesi eğitim bile vermiyor. Kaldı ki bu İstanbul’un göbeğinde yaşanabiliyor. Diğer illerdekini siz düşünün. Eğitime talep az, motor kullanan sayısı arttıkça eğitim ihtiyacı artmak durumunda. Maalesef sürücü kursları bunu karşılayamıyor. Ülkemizdeki zaaf eğitime ilgisizlik. Nasıl deniz veya hava taşıtı kullanmak için ciddi eğitim almak zorundaysanız motosiklette de çok ciddi bir eğitim almak zorundasınız.” Barutçu, motosikletteki kaza faktörlerinin tamamına yakınının sürücüyle ilgili olduğunu belirterek “Yeterli koruma kıyafeti olmadan binmek, eğitim almamak kazaya sebebiyet veren en önemli faktörler. Dış etkenler kazaların yüzde 5-7’sini oluşturuyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ