Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aksaray'da polise işkence davası

        Aksaray Polis merkezinde Ahmet Koca adlı bir vatandaşın darbedildiği iddiasına ilişkin 11 polisin "işkence", Koca'nın ise "memura direnme" ve "hakaret" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

        İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan 6 polis katıldı. Duruşmaya gelmeyen müşteki sanık Ahmet Koca'yı ise avukatı Efkan Bolaç temsil etti.

        Duruşmada, savcı Hüseyin Aslan'ın, "polislere mukavemet etmekle" suçlanan müşteki sanık Ahmet Koca ile ilgili celse arasında verdiği mütalaa okundu. Mütalaada, hakkında polislerin görevini engellemek amacıyla cebir ve şiddette bulunma, görevleri nedeniyle polislere hakaret etme suçlarına ilişkin şikayet bulunan Ahmet Koca'nın, şikayetçi polislerin iddiaları dışında suçun işlendiğine dair yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatine karar verilmesi talep edildi.

        Mahkeme heyeti, mütalaaya karşı taraf avukatlarının beyanlarının alınması için duruşmayı erteledi.

        Savcı Hüseyin Aslan, bir önceki duruşmada sanık 11 polisle ilgili verdiği mütalaada ise, her sanığın ayrı ayrı ''işkence'' suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve haklarında ''kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma'' suçundan da kamu davası açılmasını istemişti.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, askerlik yaptığı dönemde izinli geldiği Fatih'te, ehliyet sorma ve kimlik tespiti yapılması amacıyla aracı durdurulan Ahmet Koca'nın asker olduğunu söylemesine rağmen şüpheli bir polis tarafından darbedildiği, diğer şüpheli polislerden bazılarının bu eyleme karıştığı ve darbı önlemedikleri belirtiliyor.

        Koca'nın ilk önce olay yerinde darbedildiği ve kelepçelendiği kaydedilen iddianamede, şikayetçinin, yasal gereklilik olmadığı halde hürriyetinden alıkonulduğu ve bindirildiği araçta da darbedildiği ifade ediliyor. İddianamede, daha sonra polis merkezine götürülen şikayetçiye karşı burada da eylemin devam ettiği kaydediliyor.

        Şüpheli 11 polisin şikayetçi Koca'ya karşı insan onuruyla bağdaşmayan, bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine, aşağılanmasına yol açan davranışları gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığı belirtilen iddianamede, her bir polisin "işkence" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

        Müşteki sanık Ahmet Koca hakkında ise "memura direnme" ve "hakaret" suçlarından hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmiş, her iki dava daha sonra birleştirilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ