Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Dünyayı başlarına yıkarız Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Mesele Kobani bahanesiyle ayaklanma çıkarmak Bülent Arınç'tan Kobani açıklaması

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adıyaman Valiliği'ni ziyaretinde Kobani eylemleriyle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Arınç, "Mesele Kobani değil, mesele Kobani bahanesiyle çok özledikleri ayaklanmayı gerçekleştirmek. Buna yıllarca muvaffak olamadılar, bundan sonra da olamayacaklar. Dünyayı başlarına yıkarız" dedi.

        Arınç, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ı ziyaretinde, Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin görüşlerini dile getirdi.

        Olaylar sonrası HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın düzenlediği basın toplantısına değinen Arınç, "Bir saatlik konuşmada 'biz bu işi yaptık ama sorun bakayım neden yaptık' dedi. Terleme ve gözyaşı içinde söylediği şu, duygusal kırılma yaşamışlar. Ne kadar naif insanlar. Duygusal kırılma yaşamışlar" diye konuştu.

        Arınç, terör örgütü IŞİD'in oradaki insanların hayatına kastetmek için geldiğini kabul ettiklerini vurguladı.

        "ORTALIĞI SAVAŞ YERİNE Mİ ÇEVİRMEK LAZIM"

        IŞİD ilk defa Kobani'nin üzerine yürümediğini anlatan Arınç, şöyle konuştu:

        "O bölgede Türkmen, Sünni, Şii ve birçok insan öldü. Şimdi o zaman duygusal kırılma yaşanmadı da Kobani'de yaşandıysa bu işin içinde bir iş var. Gazze'de birkaç bin insan öldü. O zaman duygusal kırılma yaşamamışlar. Filistin'de her gün ölüyor yaşamamışlar. Halep'te, Musul'da ve diğerlerinde ölümler olmuş, o zaman duygusal kırılma yaşamamışlar, üzülmemişler. Arkadaşlar sadece Kobani'de iş kopmuş. Böyle birşey olamaz. Biz hepsinde duygusal kırılma yaşadık ama sokağa çıkıp ortalığı yangın yerine çevirmedik. Anadolu insanı için söylüyorum. Gazze için söylüyorum, mitingler yaptık, toplantılar yaptık ve hemen insani yardım topladık. Duygusal kırılma yaşanınca adam öldürmek mi lazım. Duygusal kırılma yaşanınca ortalığı savaş yerine mi çevirmek lazım."

        Demirtaş'ın, "Çağrı yaptık ama bunları yapın demedik" sözlerini hatırlatan Arınç, bu olayların bu hale geleceğinin bilinmesi gerektiğine işaret etti.

        Yaşananların, "duygusal kırılma yaşadık" sözüyle izah edilemeyeceğini vurgulayan Arınç, "Bende avukatlık yaptım, eskiden bizi gülümseten bir şey anlatırlardı. 'Ben vurmadım elim çarptı gibi birşey'. Madem sizin talimatınızla bu insanlar sokağa çıktı, bu işleri yaptılar bundan üzüntü duymak, önlerine geçip 'niçin bunları yapıyorsunuz' demek yok mu. Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı oldu, iyi de oy aldı. O zaman bu sözlerin hiçbirisini söylemedi. O zaman ki Demirtaş ve HDP ile bu olayların içindeki Demirtaş ve HDP'yi birbirinden çok farklı yere koymalıyız. Çok yanlış iş yapıyorlar. Bence şu olup bitenlerin içindeki ölümlerden, maddi ve manevi tüm zararlardan HDP sorumludur. Bunlar, 'duygusal kırılma yaşadık' sözleriyle izah edilecek şeyler değil. Bu sorumluluklarını hem bu dünyada hem öbür tarafta mutlaka göreceklerdir" diye konuştu.

        "BEKLEDİKLERİ YERLERDEN DESTEK GELMEDİ"

        Arınç, tüm terör örgütleri olduğu gibi IŞİD'le de mücadele edilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

        Kobani için sınırları açtıklarını anımsatan Arınç, "Mesele Kobani'ye gelip dayandığında Türkiye'yi yakmanın hiçbir geçerli sebebi yoktur. 200 bin kişiyi misafir ediyoruz. Bu Türkiye için yapılabilecek en güzel şeydir" dedi.

        Kobani'de sivil kalmadığını hatırlatan Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Hepsi Türkiye'de. Orada bin civarında savaşan grubun olduğu söyleniyor. PYD'li silahlılardan da kaçıp Türkiye'ye sığınmak isteyenlerin olduğunu bilsinler. Orada ciddi bir karşılık veremiyorlar. Bekledikleri yerlerden hiç destek gelmedi. Kandil'deki birisinin söylediğini tekrar ben söyleyeyim, 'biz dağda savaşmasını biliriz, Kobani'de savaşacak durumda değiliz'. Dağda savaşmak kolay, askere polise, öğretmene, hakime karşı... Adam kaçırmak kolay ama Kobani'de savaşmıyorlar, savaşamadılar, hiçbir şeye de ihtiyaçları yok. Daha başka şeyler de söyleriz de mahcup olurlar, iş bu kadarla kalsın. Mesele Kobani değil, mesele Kobani bahanesiyle çok özledikleri ayaklanmayı gerçekleştirmek. Buna yıllarca muvaffak olamadılar. Bundan sonra da olamayacaklar. Dünyayı başlarına yıkarız."

        Vali Demirtaş, ziyaret anısına Arınç'a halı hediye etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ