Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin 100 günü
        1

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, göreve gelmesinin üzerinden henüz 100 gün geçmesine rağmen gerek uyuşturucuyla mücadele yöntemiyle gerekse yöntemini eleştiren ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ne meydan okuyarak dünya gündemine oturdu.

        2

        Associated Press'nin derlediği habere göre 71 yaşındaki Duterte'nin göreve geldiği süre boyunca, uyuşturucuyla mücadele kapsamında 3 bin 600'den fazla kişi öldürüldü. Bunun yanı sıra ABD ile olan 65 yıllık ortaklığını da gözden çıkarabileceği sinyallerini verdi.

        3

        Yaklaşık 30 yıllık bir siyasi kariyere sahip olan Duterte'nin seçim kampanyası süresince özellikle takıntılı olduğu konu uyuşturucuyla mücadele idi. Duterte geçtiğimiz günlerde bu mücadelesinde kendisini Hitler'e benzeterek, "3 milyon uyuşturucu bağımlısını katletmekten mutluluk duyarım' ifadelerini kullanmıştı. Fakat tepki çekmesinin ardından bu benzetmesinden dolayı özür dilemişti.

        4

        Duterte 30 Haziran'da göreve başladığından beri ülkede uyuşturucuyla mücadele kapsamında 3 bin 600'den fazla kişi öldürüldü. Bu rakama polisle çatışmaya giren bin 300 şüpheli de dahil. Ayrıca haziranın sonundan beri günde ortalama 36 kişinin öldürülmekte olduğu kaydedildi.

        5

        23 bin 500'den fazla operasyon düzenleyen polis, uyuşturucu taciri ve bağımlısı 22 bin 500 şüpheliyi de tutukladı. 1.6 milyondan fazla uyuşturucuyla bağlantılı şüphelinin evi polis tarafından basıldı ve bu evde yaşayan şüphelilere teslim olmaları ve uyuşturucu kullanmayı veya ticaretini bırakmaları çağrısında bulunuldu.

        6

        Habere göre yaklaşık 732 bin uyuşturucu bağımlısı veya satıcısı, öldürülme korkusuyla teslim oldu.

        7

        Duterte'nin, halka suçluları, özellikle uyuşturucu tacirlerini öldürenlere para ödülü vereceğine dair yaptığı çağrının ardından suç oranında büyük bir düşüş yaşandığı belirtildi.

        8

        Social Weather Stations'ın yaptığı anketin sonuçları, Filipinli yetişkinlerin yüzde 84'ünün, Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele yönteminden 'tatmin olduğunu' ortaya koydu. Ancak yüzde 94'ü, polisin şüphelileri 'canlı' olarak tutuklamasının önemli olduğunu düşünüyor. Ülkede söz konusu infazlara karşı protestolar da düzenleniyor.

        9

        Duterte'nin politikasına karşı özellikle ABD, Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri alarma geçmiş durumda.

        10

        Ayrıca Duterte'nin ABD Başkanı Obama'ya ve BM'ye yönelik ağır sözleri ve diğer eleştirileri, Peso'nun son 7 yılın en düşük seviyesine inmesinde önemli sebepleri arasında görülüyor. Duterte, geçtiğimiz ay uyuşturucuyla mücadele yöntemini eleştirdiği için Obama'ya ağır hakaret etmiş, ardından sözcüsü tarafından pişmanlığını dile getirmişti.

        11

        Fakat bu hafta yine Obama'yı hedef alan Duterte 'canın cehenneme' demiş, ardından Washington'a meydan okuyarak 'Hadi beni devirin' ifadelerini kullanmıştı. Duterte şöyle konuşmuştu: “Beni CIA vasıtasıyla devirmek mi istiyorsunuz? Cesaretiniz varsa deneyin. Şerefimi, yaşamımı ve başkanlığımı hiçe saymış biriyim. Başıma ne gelirse gelsin kaderden başka bir şey değildir. Eğer devrileceksem, bu da başkanlığımın bir parçasıdır."

        12

        ABD'nin ülkesine silah satmak istememesini eleştiren Duterte, bunu umursamadığını çünkü Rusya ve Çin'in kendisiyle iş birliği yapmaya hazır olduğunu vurgulamıştı.

        13

        AP'nin haberine göre kendisini 'solcu' olarak tanımlayan Duterte, ABD terörle mücadele güçlerinin, ülkesinin güneyini terk etmesini talep etti. ABD'nin Müslüman azınlıklar arasında huzursuzluğu arttırdığını söyleyen Duterte, aynı zamanda aşırıcıların hedefi olabileceğini dile getirdi.

        14

        Ordunun, Güney Çin Denizi'nde ABD donanmasıyla ortak tatbikatlara katılmamasını emreden Duterte, mevcut tatbikatın ise 6 yıl sürecek başkanlık döneminde sonuncu olacağını belirtti.

        15

        Duterte'nin ülkedeki komünist isyancılarla barış görüşmelerini devam ettirme çabaları ise iki tarafın karşılıklı olarak ateşkes ilan etmesini sağladı.

        16

        2 Eylül'de Duterte'nin memleketi olan Davao'da gerçekleştirilen ve 15 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırının ardından Filipinler Devlet Başkanı 'Kanunsuzluk hali' ilan etmişti. Duterte, kanunsuzluk halinin, terör tehdidiyle mücadele edilmesi adına ülkede emniyet güçlerinin varlığını ve uyuşturucu ile suça yönelik mücadeleyi artırma amacı taşıdığını söylemişti.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ