Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 70 bin kişiyi kurtarmak için 164 kişiyi öldürür müydünüz?

        Eğer bir pilot, içinde 164 yolcu bulunan bir uçağı vurarak düşürse, onu katil mi yoksa kahraman olarak mı tanımlarsınız? Peki ya pilot bunu aşağıda bulunan 70 bin kişiyi kurtarmak için yaptıysa?

        Bu 'ahlaki ikilem', Alman ARD kanalında yayınlanan bir interaktif televizyon programının, 5 Avrupa ülkesine sorduğu soruydu.

        Russia Today'ın aktardığı habere göre 'Terör-Senin Hükmün' adlı programda hazırlanan senaryoya göre Lufthansa A320 yolcu uçağı teröristler tarafından kaçırılıyor.

        Teröristlerin planı, içinde 164 yolcu bulunan bu uçağı, Münih'in Allianz Arena stadında oynanacak ve 70 bin kişinin izlediği İngiltere-Almanya maçı esnasında sahaya düşürmek.

        Alman Hava Kuvvetleri'nde görevli bir pilot olan ve uçağı takip etmesi söylenen Lars Koch'a burada zor bir karar düşüyor. Bir füzeyle içinde 164 yolcu bulunan uçağı, stada çakılmadan önce vurup düşürecek mi yoksa uçağın stada çakılmasınaizin vererek binlerce insanın ölmesine göz yummak zorunda mı kalacak?

        Koch, üslerinin emirlerini dinlemeyerek, "Eğer vurmazsam, binlerce insan ölecek" diyerek füzeyle uçağı vuruyor ve boş bir alana düşürüyor. Uçaktaki 164 kişiden kurtulan olmuyor.

        Stadyumdaki 70 bin kişiye hiçbir zarar gelmezken, Koch'un kaderi ise mahkeme salonunda belli olacak. Bu kararı verecek olanlar ise Almanya, Avusturya, İsviçre, Çekya ve Slovakya'da televizyonları karşısında bu programı izleyenler.

        Avrupa izleyicilerinin oy kullanma işleminin sonucunda, Almanların yüzde 86.9'u pilotun suçsuz olduğunu ve zor ama doğru bir karar verdiğini söyledi. Sadece yüzde 13.1'lik bir kısım pilotu suçlu buldu ve hapis cezası alması gerektiğini belirtti.

        Avusturya ve İsviçre'de de oy oranları Almanya ile benzer çıktı.

        Televizyon programının, Alman yazar Ferdinand von Schirach'ın çok izlenen bir tiyatro oyunundan uyarlandığı kaydedildi.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ