Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Filipinler Devlet Başkanı Duterte'den ABD açıklaması

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkesinin ABD'den 'ayrılacağını' söyledi.

        Pekin'deki ekonomik forumdan önce konuşan Duterte, bu açıklamasını Çin ile Güney Çin Denizi meselesiyle ilgili diyaloğun sürmesi konusunda anlaşmaya varılmasının ardından yaptı.

        Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying de Filipinler ile karşılıklı menfaate dayalı askeri işbirliği yapacaklarını açıkladı.

        Çin ve Filipinler arasında barışçıl temele dayalı birçok askeri işbirliği yapıldığını hatırlatan Hua, ikili ilişkilerin gelişmekte olduğu Filipinler ile bu tarz yeni ortaklıkların ortak menfaate dayalı olacağını kaydetti.

        Daha önce yaptığı açıklamalarla benzer şekilde Çin ziyareti öncesinde de verdiği demeçte Rodrigo Duterte, ABD ile askeri işbirliklerine artık izin vermeyeceğini yineleyerek, Çin ve Rusya ile bu konuda iş birliğine açık olduğunu söylemişti.

        Duterte, uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına yönelik politikasını eleştiren ABD yönetimiyle arasına mesafe koymuş ve askeri tatbikatlarını durduracağını açıklamıştı.

        Pekin yönetimi ise bu gelişmeyi askeri alan başta olmak üzere bir çok alanda fırsata çevirme arzusunda. İkili ilişkilere sadece Güney Çin Denizi ekseninde bakılmaması gerektiğinin altını çizen Çin ayrıca, Filipinler ile ticaret, turizm ve yatırım gibi alanlarda da işbirliğini güçlendirmek istiyor.

        ABD: TAM OLARAK NEYİ KASTETTİĞİNİ AÇIKLAMALI

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin ABD’yle ilişkileri bitireceği yönündeki sözlerine tepki göstererek, “Bizden ayrılacağına yönelik sözlerinde tam olarak neyi kastettiğinin açıklamasını arayacağız.” dedi.

        Kirby, günlük basın toplantısında yeni ticari anlaşmalar imzalamak üzere Çin'i ziyaret eden Duterte’nin ABD’ye yönelik sözlerine ilişkin konuştu.

        Duterte’nin sözlerini “Açıklanamayacak şekilde yakın ilişki içinde olan iki ülke için uygunsuz” şeklinde değerlendiren Kirby, "Bizden ayrılacağına yönelik sözlerinde tam olarak neyi kastettiğinin açıklamasını arayacağız.” diye konuştu.

        Kirby, "Duterte’nin ne dediği çok açık değil.” dedi.

        Müsteşar Yardımcısı Daniel R. Russel’in bu hafta sonunda Filipinler başkenti Manila’ya gideceğini belirten Kirby, bu seyahatin daha önceden planlandığını, fakat Duterte’nin ABD hakkındaki yorumlarının bu ziyaret esnasında gündeme getirileceğini söyledi.

        Duterte, Çin ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada ABD Başkanı Barack Obama hakkında daha önce yaptığı ağır hakaretleri tekrarmış ve ABD ile yaptıkları ortaklığın şimdiye kadar kendilerine hiçbir şey kazandırmadığını belirtmişti.

        Duterte, artık eski politikaların tarihe karıştığını ve kendilerinin de ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gidileceğini kaydetmişti.

        HABERTURK.COM/AA/AP

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ