Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "DEAŞ Nemrud antik kentinde büyük yıkım gerçekleştirdi"

        Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'taki Nemrud antik kentinde büyük yıkım gerçekleştirerek sağlam tek bir tarihi eser bırakmadığı ortaya çıktı.

        Irak ordusunun üç gün önce geri aldığı Musul'un güneydoğusundaki Nemrud antik kentine giren AA ekibi, terör örgütünün geride bıraktığı enkazı görüntüledi. Dicle Nehri yakınında yer alan antik kentin tamamen yıkıldığı görüldü.

        Asurilerden kalma birçok kral mezarının yanı sıra iki kanatlı aslan figürünün bulunduğu antik kent, DEAŞ sonrasında harap olmuş durumda. Tarihi kimliği yok edilen Nemrud'da şu an sağlam bir heykel bile görmek mümkün değil.

        "DEAŞ HER ŞEYİ YERLE BİR ETTİ"

        Nemrud sakinlerinden ve antik kentin güvenliğini sağlayan aşiret güçleri komutanlarından Şeyh Halid el-Cuburi, DEAŞ'ın antik kentteki her şeyi patlayıcılarla yok ettiğini söyledi.

        Cuburi, "Ninovanın tarihi bu kentte gizliydi. Terör örgütü DEAŞ gelip patlayıcılarla her şeyi yerle bir etti. Burada eskiden bir yaşam vardı. Ancak şu anda bunlardan eser yok." diye konuştu.

        Musul'un güneydoğu bölgesinde, kent merkezine 30 kilometre mesafede yer alan antik kent "Kalhu" olarak da adlandırılıyor.

        Tarih kaynaklarında söz konusu kentin 3300 yıl önce kurulduğu ve Asuri İmparatorluğu'nun başkenti olduğu belirtiliyor.

        Irak Tarihi Eserler ve Kültürel Miras Bakanlığından bu sabah yapılan yazılı açıklamada da "DEAŞ, Asurlular döneminden kalan kentte büyük yıkım gerçekleştirdi." denilmişti.

        Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'te Musul'la eş zamanlı olarak antik kenti de kontrol altına almıştı. Geçen sene mart ayında DEAŞın antik kentte gerçekleştirdiği yıkımlara ilişkin görüntüler yayımlanmıştı.

        ZARAR TESPİTİ İÇİN EKİPLER OLUŞTURULUYOR

        Irak Kültür Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "DEAŞ, Asurlular döneminden kalan kentte büyük yıkım gerçekleştirdi." denildi.

        Kentteki saray ve tapınakların mimari detaylarının yok edildiği kaydedilen açıklamada, "Ancak bizler, medeni dünya ve uluslararası kuruluşların da desteğiyle zarar gören eserlerin onarım ve bakımını yapabileceğimize, bu tarihi bölgeye yeniden hayat getirebileceğimize inanıyoruz." denildi.

        Açıklamada ayrıca, tarihi eserlere verilen zararları tespit ve değerlendirme çalışmaları için kurumun ekipler oluşturmaya başladığı kaydedildi.

        Öte yanan Yarbay Muhammed Saad da DEAŞ'ın kentin neredeyse tamamını tahrip ettiğini söyledi.

        Saad, örgütün döşediği patlayıcıları etkisiz hale getirme işlemlerinin devam ettiğini ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ