Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çin yalnız kaldı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Savaş sonrası Libya'nın yeniden imarı mücadelesi kızışacağa benzer. Rusya perşembe günü Libya'nın geleceğinin tartışılacağı toplantı öncesi son bir hamle ile Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni(UGK) tanıdı. Oysa Birleşmiş Milletler'de Libya'ya karşı bir askeri müdahalenin önünü almak için Çin ile mücadele eden yegane ülke idi.

        Bu durumda Birlemiş Milletler Konseyi içinde UGK'yı Libya'nın yasal hükümeti olarak tanımayan tek ülke olarak Çin kaldı. Bu yüzden perşembe günü Paris'te düzenlenen 'Libya'nın Dostları" zirvesine diplomatik açıdan 'düşük düzeyde" katılıyor.

        60 ülkeyi kapsayan toplantıya Çin hükümetini temsilen Dışişleri Bakanı yardımcısı Zhai Jun gözlemci statüsü ile iştirak ediyor. Rusya'nın kararıyla yalnızlaşan Çin'in Konsey'i tanımaması ve toplantılara düşük düzeyli katılımı Libya'nın yeniden inşaasında kendi çıkarlarını nasıl koruyacağı sorusunu da beraberinde getiriyor.

        PROJELER TEHLİKEDE

        Zira Çin medyasına göre Libya'daki projelerinin değeri 20 milyar dolara ulaşıyor ve üstelik iç savaş sonrası harap hale gelen yol, bina ve altyapı yatırımlarını kapsıyor. Öte yandan Dünya'nın ikinci büyük petrol ithalatçısı olan Çin Libya'dan ithalatının yüzde üçünü sağlıyor.

        Dışişleri sözcüsü Ma Zhaoxu Çin'in Ulusal Geçiş Konseyi ile iletişimini sürdürdüğünü ve 'yasal bir biçimde' ikili ilişkilerin ileriye götürüleceğini söylüyor. Ma'ya Çin'in neden Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanımadığı sorulduğunda ise doğrudan bir cevap vermekten kaçınarak 'Libya halkının tercihine saygı duyuyoruz' açıklamasında bulundu.

        ÇİN GAZETELERİ ÖFKELİ

        Çinli diplomatlar diplomasinin ve siyasetin gereği olarak yumuşak tonda yorumlarda bulunurken devlet destekli Çin gazeteleri ise Libya'da olup bitenlere ateş püskürüyor.

        CHINA DAILY: 'BATI MÜDAHALESİNİN KÖTÜ ÖRNEĞİ LİBYA'

        İngilizce yayın yapan China Daily Libya'yı "gelişmekte olan ülkelerde Batı müdahalesinin kötü bir örneği" olarak adlandırdı. NATO ve onun Batılı destekçilerini çatışmayı adil olmayan bir şekilde ve ahlaksızca uzatmakla suçladı.

        PEOPLE'S DAILY: YENİDEN YAPILANMAYI NATO DEĞİL BM YÖNETSİN

        Çin'in üst düzey resmi gazetesi People's Daily ise Libya'da savaş sonrası yeniden yapılanmayı Birleşmiş Milletler'in yönetmesi için uluslararası camiaya çağrıda bulunuyor. Ayrıca Çin'in Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'daki ekonomik çıkarlarını savunmaya çalışacağına değiniyor.

        Çin'in bu çıkışlarına rağmen NATO, bu Eylül sonunda dolacak ve Libya'ya NATO müdahalesini olanaklı kılan BM kararının uzatılmasından yana. Bu durumda savaş sonrası Libya'nın yapılanmasında Çin'in içinde bulunmadığı NATO'nun ağırlığı kendini hissetirmeye devam edebilecek. Çin'in ekonomik çıkarlarını savunacağı açıklamasının ardınndan şimdi masa başında mevzi savaşı başlıyor gibi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ