Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'ye destek rapora eleştiri

        İran, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkileri en düşük seviyeye düşürmesini memnuniyetle karşılarken, "BM'nin Mavi Marmara raporu üzerindeki İsrail nüfuzunun endişe verici olduğunu" bildirdi.

        İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine düşürmesinden duyulan memnuniyete yer verildi.

        İsrail'in, BM Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan Mavi Marmara raporu üzerindeki nüfuzundan endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, Gazze'ye yönelik İsrail ablukasının yasal olarak gösterilmek istenmesinin de kabul edilemeyeceği ifade edildi.

        Açıklamada, ''Siyonist İsrail'in, BM Soruşturma Komisyonunun Mavi Marmara saldırısıyla ilgili raporuna müdahale edebilmek için en baştan çeşitli şartlar öne sürdüğü'' kaydedildi.

        Açıklamada ayrıca, 'İsrail'in, Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren konvoydaki Mavi Marmara gemisine uluslararası karasularda saldırısını kınayan Goldstone raporundan sonra BM Soruşturma Komisyonunun raporunu etkilemek ve tahrif etmek için büyük çaba gösterdiğine' dikkat çekildi.

        Raporun henüz resmen açıklanmadan basında yer almasının da eleştirildiği açıklamada, BM'den raporla ilgili olarak İsrail nüfuzuna karşı kendisini koruması ve resmi raporda gerekli düzeltilmenin yapılması istendi.

        Açıklamada, İsrail'in, Mavi Marmara gemisine saldırısının yasa dışı ve gayri insani olduğu bir kez daha vurgulandı.

        Konuya ilişkin İran medyasında yer alan haber ve yorumlarda da, "BM Soruşturma Komisyonu tarafından hazırlanan Mavi Marmara raporunun İsrail yanlısı bir içerik taşıdığı" görüşü dile getirildi.

        MISIR'DAN TÜRKİYE'NİN İSRAİL İLE İLGİLİ KARARINA ÖVGÜ

        Mısır'da Nasırcı Karame Partisi Lideri Hamdin Sabbahi, Türkiye'nin İsrail ile ilgili kararını överek, sınırda İsrail Ordusu tarafından 6 askeri öldürülen Mısır'ın da İsrail'e karşı benzer bir eylem planı uygulaması gerektiğini söyledi.

        Mısır'da yayımlanan bağımsız Yovm El Seba Gazetesi'nin haberine göre, Sabbahi, "Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini ikinci katip düzeyine indirmesi, Ankara'daki İsrail Büyükelçisi'ni gönderme ve askeri anlaşmaları dondurma kararı, Türk dış politikasının saygınlığını gösterir" dedi.

        Mısırlı yetkililerden benzer bir eylem planı uygulamalarını ve İsrail'in Kahire Büyükelçisi'ni göndermelerini isteyen Sabbahi, Türkiye'nin İsrail ile ilgili kararından övgü ile bahsederek, "Türkiye'nin kararı, Türk dış politikasının kendi halkının saygınlık ve yüceliği ile ne derece ilgilendiğini gözler önüne sermiştir" değerlendirmesini yaptı.

        Söz konusu kararın aynı zamanda Türkiye'nin, uluslararası ve bölgesel menfaatleri ile saygınlığına verdiği önemi gösterdiğine işaret eden Sabbahi, Mısır ile İsrail arasında 1979'da imzalanan Camp David Antlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

        İsrail'in Eliyat kentinde meydana gelen saldırının ardından İsrail Ordusu, sınırda görev yapan 6 Mısır askerini öldürmüş, Mısır Hükümeti, İsrail'den Türkiye'nin taleplerine benzeyen isteklerde bulunmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ