Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gastro Keşfet Evliya Çelebi'nin gezdiği yerler google haritası'nda

        Evliya Çelebi Seyahatname’nin girişinde seyahate duyduğu ilgiyi anlatırken bir gece rüyasında Hazreti Muhammed'i gördüğünü, ondan "şefaat ya Resulallah" diyerek şefaat isteyecek yerde, şaşırıp "seyahat ya Resulallah" dediğini, bunun üzerine Peygamberimiz'in ona gönlünün uyarınca gezme, uzak ülkeleri görme imkânı verdiğini yazar.

        Geniş bir hayal dünyasına sahip Evliya Çelebi bu rüya üzerine 1635'te, önce İstanbul'u dolaşmaya, gördüklerini, duyduklarını yazmaya başlamış, sonra da 50 yıla yakın süre üç kıtada binlerce kilometre dolaşıp, gezdiği gördüğü yerleri anlatmıştır. Anadolu dışında Suriye, Irak, İran, Mısır, Hicaz, Girit, Macaristan, Moldavya, Avusturya, Almanya, Hollanda, Bosna-Hersek, Kırım, Kafkasya gibi ülkeleri de gezip, buralarda gördüklerini de 10 ciltlik eserine aktarmıştır.

        Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde sadece şehirler, binalar, tarihi eserler yer almaz. Eserde gezilen yerler, insanının yaşam özellikleri, dili, geleneği, kültürü, inançları ve uygulamaları ile verilir. Osmanlı'nın dünyaya bakış açısı, coğrafyası, yer betimleme, idari, şehir kurumları, sosyal ve iktisadi sistemlerin yanı sıra din, folklor, rüya tabirleri ve bireyin kendi kavrayışları gibi alanları içeren bir öngörü de sunuyor. Bu nedenle Seyahatname sadece gezi yazısı değil aynı zamanda tarih, sosyoloji 17. yüz yıl yaşamını pek çok yönden ele alması nedeni ile sosyal alan araştırmalarının kaynak kitabı niteliğindedir.

        REKLAM
        Harita

        İşte Türk tarihinin en ikonik şahsiyetlerinden Evliya Çelebi’nin gezdiği yerler Mustafa Başaran isimli vatandaş tarafından dijital haritaya aktarıldı. Ünlü seyyahın yolculuğu artık dijital ortamda adım adım takip edilebiliyor. Başaran ayrıca Çelebi'nin gittiği tüm yolculuklara harita üzerinde dokunduğunuzda Seyahatname’den açıklamalar eklemiş. Meraklıları için gayet güzel ve kullanışlı bir kılavuz işlevi görüyor. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi Haziran 2013’te UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne dahil edilmişti.

        BONUS: TRT'nin tek kanal olduğu dönemde çocukluk yaşayanlar senaryosunu Yalvaç Ural'ın yazdığı Az Gittik Uz Gittik isimli çocuk programını hatırlayacaklardır. Jenerik müziği ve görüntüleri beynimize kazınmış bu eğitici programda Evliya Çelebi mürekkebi döker ve eşeği Küheylan'ın sırtında her hafta 20 dakikalık maceralara çıkardı. Yarısı gerçek görüntü yarısı çizgi filmden oluşan gezi progamında Evliya Çelebi şehir şehir gezer, gezdiği her yeri çocuklara anlatırdı. Her çocuğu "acaba haftaya benim yaşadığım şehre gelir mi" merakı içinde bırakıp eşeğine biner ve uzaklaşırdı.