Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika'dan Irak'a son hamle

        ABD Başkanı Geroge Bush'un bu konuyu danışmanlarıyla görüştüğüne dikkat çeken Guardian, Irak'la ilgili çalışma grubunun henüz işini tamamlamadığına işaret etti.

        Dört maddelik 'zafer stratejisi' 1- Asker sayısında artış

        Çalışma grubunun dört maddeden oluşan bir 'zafer stratejisi' oluşturmasının beklendiği de belirtilen haberde, bu taslağın Washington'da incelenip, tartışılmakta olduğu belirtildi.

        Bu stratejinin birinci maddesinin, asker sayısında azalma yerine artış öngördüğü öne sürülen haberde, Irak'taki ABD askerlerinin sayısının 20 bin kadar artırılmasının söz konusu olduğu iddiasına yer verildi.

        Guardian'ın haberinde, Bush'un asker sayısını artırarak, Demokratlar'ın Irak konusunda yaptığı baskılara da karşı çıkmış olacağı vurgulandı.

        2- Bölgesel işbirliği

        'Zafer stratejisi'nin ikinci maddesinde bölgesel işbirliğinin önemine işaret edileceği kaydedilen haberde, bunun için uluslararası bir konferans düzenlenebileceği ya da ABD'nin bölgedeki müttefikleri Suudi Arabistan ve Kuveyt'in daha çok diplomatik, ekonomik ya da finansal desteğinin sağlanabileceği ifade edildi.

        3- Etnik gruplar arasında ulusal uzlaşma

        Üçüncü maddeyi Sünniler, Şiiler ve diğer etnik ve dini gruplar arasında ulusal uzlaşmanın canlandırılmasının oluşturduğuna dikkat çekilen Guardian'ın haberinde, raporun gevşek bir federal sistemde bölünmenin, barış değil, geniş çaplı bir insani kriz yaratacağı uyarısını içereceği belirtildi.

        4- Irak ordusunun büyütülmesi

        Guardian'a göre, raporun son maddesinde, Kongre'ye Irak ordusunun asker ve polis sayısının artırılması, bu güçlerin eğitimlerine destek verilmesi, ekipman ve kaynak sağlanması için çağrıda bulunulması öneriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ