Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NATO'yu küreselleştirme kararı

        İttifakın "gelecek 10 ila 15 yıl süresinde" izleyeceği stratejilerin, değişim sürecinin ve hedeflerinin ele alındığı belge, NATO'nun "küreselleşme" iradesini yansıtması açısından önem taşıyor. Belgede, değişen koşullara kendini uyarlaması gereken NATO'nun, dünyanın tüm köşelerine, uzun süreler için olağanüstü kuvvetler gönderme yeteneğine sahip olması gereği üzerinde durularak, "terörizme karşı mücadele" hedefi de ön plana çıkarılıyor.

        "Müttefikler tarafından, noktasından virgülüne kadar özenle hazırlandığı" ve ilk aşamada savunma bakanları tarafından onaylanan belgede, "tehdit analizleri" yapılırken terörizm ve kitle imha silahlarının İttifak için en büyük tehditler haline geldiği ifade ediliyor, NATO'nun silahlı kuvvetlerinin ve savunma sistemlerinin buna göre uyarlanması gereği üzerinde duruluyor.

        Belgede, İttifaka yönelik tehditler arasında, "istikrarsız bazı ülkeler", "bölgesel çatışma ve krizler", "konvansiyonel silahların yayılması" gibi unsurlar da sıralanıyor.

        Bu tehditlere karşı NATO'nun nükleer ve konvansiyonel silahlarını hazır bulundurması gereği belirtilen belgede, İttifakın gereğinde çok sayıda büyük ve küçük operasyonu aynı anda yürütmeye hazır ve yetenekli olmasının önemi de vurgulanıyor.

        Belgede, Acil Mukabele Gücü (NRF) de önemli bir organ olarak kayıtlara geçiriliyor.

        Belgede, NATO'nun küreselleşmesine karşı çıkan bazı müttefiklere güvence vermek amacıyla çeşitli ifadeler bulunduğu dikkat çekiyor. Bu kapsamda, NATO'nun müdahalelerinin her seferinde ayrı ayrı ve müttefikler arasında oybirliği ile kararlaştırılacağı, ulusal tavır ve kararlara öncelik verileceği belirtiliyor.

        Yönergede, barışı koruma ve güvenlik alanlarında BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu üzerinde de duruluyor.

        Kapsamlı Siyasi Önerge, NATO'nun Riga'daki "değişim ve eylem" zirvesinin önemli bir belgesi olarak onaylandı ve İttifakın geleceğini yönlendirecek belgeler arasına alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ