Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dengir Mir Mehmet Fırat'ın en büyük günahı

        Amel defterimde, hesabını veremeyeceğim en büyük günahım budur. Nasıl bu kadar yanılmışım, nasıl bu kadar aldanmışım kendim bile anlayamıyorum.

        Herkese özür borçluyum” Bu sözlerin sahibi Dengir Mir Mehmet Fırat.

        Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Fırat'ın “En büyük günahım” dediği ve seçilmesinde rolü olduğunu düşündüğü için pişmanlık duyduğunu bu sözlerle ifade ettiği kişi kim biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer!

        * * Cuma akşamı, TRT Radyo 1'de yaptığım 'Hafta Biterken' programının stüdyodaki canlı yayın konuğu Dengir Fırat'tı. Yayında Fırat'a, Cumhurbaşkanı Sezer ile hükümet arasındaki 'uyumsuzluk' ve 'gerginlik' ile ilgili görüşlerini sordum.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'nın, “Artık kendisinin hukukçu kimliğini de sorguluyorum. Seçilmesinde hem dahlim olan, hem oy verdiğim, üstelik de görev süresinin sona ermesine birkaç ay kalmış biriyle ilgili olarak daha fazlasını söylemek istemiyorum” şeklindeki sözleri, habercilik merakını kamçılayıcı ifadelerdi. Yayın bitti; daha stüdyodan çıkmadan, programımızın yapımcısı Nizamettin Yücel'in yanında Dengir Fırat'a sordum:

        - Cumhurbaşkanı Sezer ile ilgili çok dolusunuz galiba... - Nasıl olmayayım? Çok açık söylüyorum; en büyük günahım maalesef O'dur. - Bunu 'yazılmamak kaydıyla' söylemiyorsunuzdur umarım. Yazabilir miyim bunları? - Tabii ki yazabilirsiniz... - Sezer'in seçilmesinde sizin nasıl bir rolünüz olduğunu düşünüyorsunuz? Yani sizin sayenizde mi çıktı Cumhurbaşkanı Köşk'e? - Açıkçası öyle oldu. Ben, kendisinin hukukçu kimliği ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndaki çizgisi sebebiyle çok doğru bir isim olduğunu düşünüyordum. Kendisine oy vermemin ötesinde...

        Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, hatırlayın o günleri, beş partinin mutabakatı aranıyordu. Biz o zaman Fazilet Partisi'ndeyiz ve grup Sezer'e karşı. Gece yarısı tam iki saat boyunca konuşma yapıp grubu ikna ettim. Recai Bey (Kutan) bile, 'Tamam o zaman. Oy veriyoruz' dedi. - Yani Ahmet Necdet Sezer bu sayede seçildi, öyle mi? - İnanıyorum ki, eğer o gün o konuşmayı yapmasam, o mutabakat oluşmayacaktı. Çünkü biz 'Hayır' deseydik, ANAP da zaten müteredditti, o zaman onlar da desteklerini çekecekti. Hatta belki DYP bile. Dolayısıyla da bu iş olmayacaktı. - Ve bugün pişmansınız... - Pişmanlıktan da öte... Dediğim gibi, amel defterimde, hesabını veremeyeceğim en büyük günahım budur. Nasıl bu kadar yanılmışım, nasıl bu kadar aldanmışım kendim bile anlayamıyorum. Herkese özür borçluyum.

        * * Fırat'ın sözleri, kişisel görüşünün yanı sıra AKP'nin Çankaya'ya bakışının da göstergesi. Cumhurbaşkanı Sezer için “CHP'nin Çankaya İlçe Başkanı” esprilerinin bile yapıldığı iktidar kulislerinin daha da ötesinde konuştu Dengir Fırat: “Biz zaten artık hangi kararname ya da kanun tasarısı Köşk'ten döner, daha yollarken biliyoruz. CHP itiraz etmişse, Sezer'den muhakkak dönüyor gönderdiklerimiz..”

        * * İktidar partisinin en yetkili ağızlarından biri işte böyle konuşuyor. Ankara'da saflar netleşiyor, tavırlar keskinleşiyor...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ