Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Hayko Cepkin: Ünlüyüm diye hakarete göz yummam

        HABERTÜRK MAGAZİN / Neziha KARTAL

        Yeni albümü ‘Beni Büyüten Şarkılar Vol.1’de 9 cover şarkıya yer veren ve bir reklam kampanyası için Barış Manço’nun ‘Lambaya Püf de’ şarksının sözlerini değiştirerek yeniden yorumlayan Hayko Cepkin, HT Magazin’e konuştu. Sektörü sert bir dille eleştiren ünlü müzisyen özel hayatında gizem yaratmayı sevdiğini söyledi.

        Reklam filminiz oldukça eğlenceli. Senaryoya katkınız oldu mu?

        Genel olarak eğlendirmeyi güldürmeyi seviyorum ama bu daha çok durum komedisiyle olur. Lipton Ice Tea’den gelen hikâyeler vardı biz de oturduk hep birlikte bu hale getirdik. Abartılı bir hareketle değil sıradan bir duruşla bile insanları güldürebileceğimi düşünüyorum. Reklamda benim olmayacak bir yerde ansızın çıkıyor olmam yeterince komik. ‘Of’ diyenlere ‘Oh’ dedirtmek için araya sızıyorum.

        Bir reklam kampanyasının yüzü olmanızı hayranlarınız nasıl karşıladı?

        Sevmediğim hiçbir işin içinde olmam. Bugüne kadar hiçbir şey satmadım. Seyircilerimden tek isteğim konserlerime bilet alıp gelmeleri oldu. Samimiyetime inanırlar. 11 yıldır hiçbir reklam filminde oynamadım. Bekledim ve doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum.

        Barş Manço’un ‘Lambaya Püf de’ şarkısını da sözleriyle oynayarak yeniden seslendirdiniz. Usta bir ismin şarkısını söylemek nasıl bir duygu?

        Halk kahramanı gibi millete ‘Oh’ dedirtiyorum. İnsanlar Barış Manço şarkılarını söylemek için uğraşırken benim kucağıma geldi, daha ne isterim. ‘Oh’ dedirten halk kahramanı olarak bol bol güldüreceğim.

        ‘Beni Büyüten Şarkılar Vol.1’ albümünde birçok şarkıya cover yaptınız. Neden böyle bir albüm yapmak istediniz?

        Çocukluğumda plaktan dinlediğim günlerden bu yana bir tarafa not aldığım şarkılardı. Türkiye’de bu sahneyi, bu makyajı yapan tek kişiyim. Aslında kabul edilmesi çok zor bir proje. Sesi garip,tipi kayık, söyleyiş şekli bir acayip, standartlara uymayan bir karikatürüm. Bir tane Bülent Ersoy var, bir tane Zeki Müren sevilir bir başkası asla sevilemez. Bir tane Hayko Cepkin oldu, sevildi. Bir daha da gelmez. Bundan eminim. Onlar benim gözümde karikatürdü çünkü gariptiler. Çıktığımda 10 yıl sonra bir cover albüm yapacağımı söylemiştim. 11 yıl sonra yaptım. 2005’ten itibaren buların notlarını ve düzenlemelerini yazıyorum. 35 şarkı üzerinde çalıştım. Cover albüm yapmak hem çok kolay hem çok zor. Orijinalleri bu kadar beğenilirken bozup tekrar yapmak riskliydi. Risk aldım ama değdi. Daha demoda ikincisini yapmaya karar verdik.

        35 şarkı içerisinden 9 şarkıyı nasıl seçtiniz?

        Sen not alınca iş bitmiyor. Oturup çalışıyoruz. Orijinal çok güzelken cover sıkıyorsa hemen atıyorum. Eski şarkıların müzikal yapıları birbirine çok benziyor. Bazı şarkılar o halde yan yana koyunca sorun değil ama yeni haliyle aynı gibi olacaktı. Bu yüzden bazı şarkıları istediğim halde koyamadım. Orda bir sihir var onu çözemedim. Benzer melodiler orijinalde sıkmıyor ama yeni aranjede sıkıyor.

        ‘ŞARKILARIM KÜLT KALACAK’

        Siz on yıl öncesinde bu albümün planını yaptığınızdan bahsediyorsunuz ama şimdilerde sektörde çok fazla cover şarkı var...

        Onlar 11 yıl önce de yapıyorlardı. Cover yanlış anlatıldı. ‘Yeni çıktım kimse beni tanımıyor acil çıkış yapmam’ lazım diyen cover yapıyor. Cover acil çıkış düğmesi gibi bir şey oldu. 10 tane beste yapmışsın. Kendi eserlerin çalarken seyirciden gık yok bir şarkıya gelince ortalık yıkılıyorsa bundan daha üzücü bir şey olamaz. Ben öyle bir müzisyen değilim. Kendi bestelerime de saygı duyulmasını isterim. Nilüfer’in albümünde ‘Aşk Kitabı’nı seslendirdim. O farklı hali çok sevildi. Hiçbir zaman popüler müzik yapmadım. Şarkılarım dillerde dolaşmadı. Benim şarkılarım kült kalacak, amacım da bu zaten. Hızlı bir şekilde gelip bir anda düşmeye niyetim yok. Türkiye’de birçok toplama albüm yapılıyor. Bu albümlerin yüzde doksanı tırt. Şişirilmiş, şipşak albümler. Çok yazık eski şarkıların çoğunu mahvettiler. Şu ana kadar bu tarz albümlerden alıp yürüyen bir şarkı var mı? Yok.

        30 yıl sonra sizin şarkılarınız cover yapılacak olsa önce hangisi tercih edilir?

        Benim şarkılarım çok zor şarkılar. Yaptığım şarkıları sesi kısılmadan bir buçuk saat söyleyebilecek babayiğit tanımıyorum. Nefesi yetmez... ‘Melekler’ ve ‘Ölüyorum’ daha kolay şarkılar bunlara yapılır.

        ‘TARZ DEĞİŞTİRMEDİM TEKEL OLDUM’

        Rock müzikte son dönemde neden yeni isimler çıkmıyor?

        Yok, bitirdiler. Bizim girdiğimiz dönemde ‘Rock müzik patlıyor’ dediler. Benimle aynı şirketten çıkan 10 gruptuk bir tek ben kaldım. Diğer şirketlerden çıkanların kimisi tarzını değiştirdi. Çünkü yer bulamıyorlardı. İnat edip tarzımı değiştirmediğim için tekel oldum.

        Diğerleri kaybolurken ya da tarzını değiştirirken siz nasıl değişmeden kaldınız?

        Bekledim. Yeri geldi kendi turnemi kendim düzenledim. 47 şehre gittim. Hiçbirinde de batmadım. Anadolu’da bilet satamazsın. İnsanlar halk konserine alışıktır. Birçok belediye başkanı sordu beni. Tipi kayık, şarkılar garip ama biletler bitmiş. Risk almadan ancak günü kurtarırsın. Ben arada kalmayı seven bir adam değilim. Ben geldiğimde ‘Aha o geldi’ diyecekler. Kapıdan girince dikkat çekmiyorsam normalleşmişimdir. Ben kimseye şarkımı söyletmem. 11 yıldır bir kere ‘Burayı da siz söyleyin’ demedim. ‘Bu benim şarkım susun lan’ dedim. Benim her şeyim ters. Buna rağmen ben tercih edilmiş biriyim.

        ‘EVLENMİŞTEN BETER DURUMDAYIZ’

        Evlendiğinizi görecek miyiz?

        Evlilik kâğıt üzerinde bir şey. 14 senedir beraberiz, evlenmişten beter durumdayız. Sadece bir kâğıda imza atmadık o kadar.

        Evlenseniz hayranlarınız tepki gösterir mi?

        Eskiden olsa tepki gösterirlerdi. Eskiden küfür yiyordu. ‘Pis böcek ne işin var onun yanında’ falan diyorlardı. Şimdi abla, yenge oldu

        Özel hayatınızla pek gündeme gelmiyorsunuz. Bu özellikle istediğiniz bir şey mi?

        Özel hayatımın bilinmesini istemiyorum. Bilinmediği için dikkat çekiyor. Görmeyince şehir efsanesi çok oluyor. Bu da benim işime geliyor. Ben kulisten görüntü de paylaşmam. İçeride ne yapıyoruz, sakin miyiz, birbirimizi mi ısırıyoruz bilmezler.

        ‘ÜNLÜYÜM DİYE HAKARETE GÖZ YUMMAM’

        Bar çıkışı bir kadınla yaşadığınız kavganın davası sonuçlandı. Çıkan haberlerin ardından olumsuz tepkiler aldınız mı?

        50 bini alamayanların intikamıydı bu olay. Videodaki kadın lehimize şahitlik yaptı. Asıl mesele orda bana yapılan ırkçı hakaretti. Oturup herkese bunu mu anlatayım. Bu işin kadını erkeği yok. Canlı bomba kadın olursa ne yapacağız. İnsanın iyisi ve kötüsü var. Her olaya cinsiyetçi yaklaşamayız. Bana bir vuruyorsa ben bin vururum. Ne zaman o kadar entel olduk. Ünlüyüm diye hakarete göz yumamam. Ben hiçbir zaman entel takılmadım ki. Her zaman hıyardım hâlâ da hıyarım. Mahallede büyümüş Dolapdere görmüş adamım. Beni sevmeyenler ‘Belasını buldu’ dedi. Sevmeyen için bir şey yapamam. Sevenler beni tanıyanlar zaten hep yanımdaydı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ