Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Müzik Efsane döndü

        HT MAGAZİN

        Bugüne kadar pek çok ünlü müzisyenin yetişmesine ve sahneye çıkmasına destek olan Durul Gence, 30 yıl sonra Türkiye’de sahne alacak. Gence, 19 Mart Salı günü TİM Maslak’ta..

        Türk müziğinin kilometre taşlarından, yurtiçi ve yurtdışında kurduğu orkestralarla, sayısız konser ve televizyon programına imza atan, Türkiye'nin önde gelen orkestra şeflerinden Durul Gence, 19 Mart Salı akşamı davulu ve dostlarıyla Tim Maslak Show Center'da sahne alacak. Durul Gence'ye "Durul, Davul ve Dostları" gecesinde; Erkut Taçkın, Fatih Erkoç, Nilüfer, Nükhet Duru, Modern Folk Üçlüsü, Özdemir Erdoğan ve Timur Selçuk eşlik edecek. 70 yaşın üzerinde olmasına rağmen, aktif müziğin içinde olmaya devam eden, üniversitelerde caz kültürü ve davul dersleri vererek gençlere ilham kaynağı olan Durul Gence, bugüne kadar da pekçok müzisyenin sahneye çıkmasına destek oldu.

        Durul Bey, yıllar sonra sizi seyirciyle buluşturacak bu proje nasıl oluştu?

        Sevgili Hıncal Uluç, benim baba dostum. Babalarımız arkadaştı, biz de Ankara'dan beri iyi arkadaşız. Uzun zamadır aramızda "İstanbul'da bir şeyler yapalım" diye konuşuyorduk. Hıncal, "Gel, böyle bir şey yapalım" dedi. Bu konsere önayak oldu. Ahmet Kurtaran da işin içine dahil oldu ve destek verdi. BKM organizasonu üstlendi. Diğer dostlarımız da olmak istedi. Böylece bu organizasyon ortaya çıktı.

        İstanbul'da kaç yıldır böyle bir konser vermiyordunuz?

        Böyle bir konsere 30 yıldır çıkmıyorum. 1972'de Türkiye'de profesyonel müziği bıraktım. Yurtdışında müzikle uğraştım. Norveç, İsveç, Almanya, Kuzey Avrupa'da konserler verdim. Sürekli gidip geldim. Türkiye'de küçük konserlerde veya eş dost etkinliklerinde çıktım ama Türkiye'de konser vermeyeli o kadar oldu. Halka açık 30 yıl sonra ilk konserim diyebilirim.

        Peki neden geri çekildiniz ya da sahneyi bıraktınız?

        Bizim zamanımızda televizyon ve diziler yoktu. İletişim teknolojisi bu kadar güçlü değildi. Dolayısıyla o zaman yapabileceğimiz gece kulüplerinde çalmaktı. Maddi olarak kendimizi güvene aldıktan sonra konserler ve plak çalışmaları geliyordu. Eski gece kulübü işletmecileri piyasadan çekilince bu işten anlamayan insanlarla muhatap olmaya başladık. O yıllarda ortaya çıkanlar müzik kültüründen yoksunlardı. Bu da benim geri çekilmeme neden oldu.

        Yurtdışında daha mı kolay oldu çalışmak?

        Orada da o kadar değil. Yurtdışında da kaçak işçi muamelesi gördüğümüz oldu. Türk vatandaşı olduğumuz için sınır geçişlerinde müzisyen olmamıza rağmen olmadık zorluklar çıkartıldı. Ama yine de müziği bırakmadım. O da bizi bıkamadı Allah'tan.

        Kendinizi akademik çalışmaya, üniversitelerde derse adadınız, daha mı keyifli?

        ODTÜ'de 25 yıldır insan, müzik ve caz üzerine dersler veriyorum. Bu seçmeli ders olarak okutuluyor. Caz müziği yeryüzünde sanat müziği olarak kendini kabul ettirmiş durumda. Cazın ne olduğunu her üniversite öğrencisinin bilmesinde büyük yarar görüyorum. Dünyanın ortak kültürlerinden birisidir caz. Amerika'dan Asya'ya her yerde geçerli bir müziktir.

        Önümüzdeki salı akşamı TİM'de yeniden halkın karşısında çalacaksınız, heyecanlı mısınız?

        Heyecan var tabii. Bunu engellemesini de iyi bildiğim için frenliyorum. Konserde ben kendi eserlerimden ve dünya klasiklerinden bazılarını çalacağım. Erkut Taçkın, Fatih Erkoç, Nilüfer, Nükhet Duru, Modern Folk Üçlüsü, Özdemir Erdoğan ve Timur Selçuk eşlik edecek. Dostluklarını göstermek için onlar da konserde sahne alacaklar.

        Sanatçı dostlarınız kendisi mi sizinle sahnede olmak istediler?

        Evet, dostluk gösterdiler, sağ olsunlar. Başka dostlar da olabilirdi ama konser süresi çok uzayacak diye bazı dostlara ve müzik yıldızlarına yer veremedik. Belki projenin devam konserinde onlarla da tekrar sahnede beraber oluruz.

        Günümüz müzik piyasasını ve üretilen eserleri beğeniyor musunuz?

        Şu an müzik piyasasından güzel şeyler de çıkabiliyor. Ama kaliteli müziğe rastlamak çok zor. Bu kadar çok müzisyene rağmen bu kadar az iyi müzik çıkması üzücü. Daha iyi işler çıkmalı. Halka ulaşmak da üstelik şimdi daha kolay. Yetenekli müzisyenlerin ve iyi şarkıların çıkması için yarışmalar çok önemli. Ekonomik olarak belli bir düzeye ulaşmış kurumların daha çok yarışması lazım. Her yarışmanın yetenek keşfine katkısı olur. Yetenekli insanları ortaya çıkarmak için önemli bir mecra.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ