Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Şipşak İş teklifi alanların sırları, Başarılı özgeçmiş, İşverenler işe alımda neye dikkat ediyor, LinkedIn
        1

        1- İş ilan panolarına inanmazlar

        Career Builder' ın 2013 Aday Davranışları Araştırması'na göre, iş arayanların %80'i ilan panolarını kullanıyor. LinkedIn kariyer uzmanı Nicole Williams, gerçekte ilan verilen pozisyonların zaten dolu olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, CareerXroads
        internet sitesine göre işe alımların sadece %18'i bu ilan panoları aracılığıyla gerçekleşiyor.

        2

        LinkedIn uzmanına göre, başarılı aday, ilan panolarını şirketin işe alım yapacağı pozisyonların ne tür yetkinlikler istediğini öğrenmek için kullanır. Aday daha sonra o şirkette çalışan birisi le bağlantı kurmaya çalışır ve iş görüşmesinde kendisini bir adım öne çıkartacak
        bilgiler elde etmeye çalışır.

        3

        2- 6 saniyelerini akıllıca kullanırlar

        2012 yılında TheLadders'ın yaptığı araştırmaya göre, işverenin bir özgeçmişe bakıp ''evet'' ya da hayır'' demesi için gereken
        sürenin 6 saniye olduğu ortaya çıktı. Özgeçmiş ve insan kaynakları uzmanı Christopher Fields, kolay taranabilirliğin özgeçmişte anahtar unsur olduğunu belirtiyor. Başarılı özgeçmişte kullanılan dil işe uygunluğu yansıtmalıdır ve kullanılan her sözcük kesinlikle işverenin aradığı sözcükler olmalıdır.

        4

        Örneğin; bir şirket, çalışanlarının müşterilerini sürekli daha ileri ve daha yükseğe taşıdığını vurguluyorsa; ''daha ileri'' ve daha yükseğe'' sözcükleri o özgeçmişte bulunmalıdır. Bu sözcüklerin kullanılması, adayın ilandaki işe uygunluğunu gösterir. Aynı zamanda en iyi özgeçmişler, ters kronolojik düzen içinde yazılır.

        5

        3-) Sosyal medya profilleri özgeçmişlerinden daha iyidir

        LinkedIn uzmanı Williams, son iki senedir işe alım yapan kişilerin, adayları sosyal medyada kontrol etme şekillerinin değiştiğini söylüyor. Bu kişiler, uygunsuz ve tehlikeli sayılabilecek iletileri görmek için bu kontrolü yapıyorlar. Williams'a göre artık iş arayan herkesin dijital dünyada bir izinin bulunması gerekiyor.

        6

        Aksi takdirde bu kişiler ''dijital cahiller'' olarak görülüyor. İş görüşmesi için teklif alan adaylar, Facebook'taki kişisel fotoğraflarını göstermek istemeyebilir ve kilitleyebilir; ancak Twitter'da yazdıklarınınn birçoğunun kendi sektörleriyle ilgili olması gerekir.

        7

        4-) Heyecanlarını ifade kullanmadan gösterebilirler

        Mail kutunuzda ''İş görüşmesi için kabul edildiniz.'' tarzında bir mail gördüğünüzde, gülen yüzlü bir ifade ile cevap vermektense; ekran karşısında ağzınızın kulaklarına varması daha iyidir.

        8

        Rohman'a göre, başarılı adaylar, cevaplarında
        sevinçlerini belirtebilirler; ancak bunu gülen yüz ifadeleri kullanarak yapmazlar. Cevaplarında neden bu fırsat için heyecanlı olduklarını, samimi ve konuya özel bir cümle ile belirtirler.

        9

        Bunlara ek olarak Williams; iş teklifi alan kişilerin, işveren ile kişisel seviyede bağlantı kurması gerektiğini söylüyor. Teklifi alan kişi, görüşme teklifi mailine cevap yazarken, kendisini tanıtan kişi hakkında ufak bir iltifatta bulunabilir.

        10

        Ayrıca görüşmeye kabul edildiğini öğrenen aday, aynı gün içerisinde görüşmeye gitmek zorundaysa ve kot pantolon giymiş ise, bunu işverene uygun bir dille belirtir. Normalde kot pantolon ile görüşmeye gitmediğini; ancak bugün içerisinde bir görüşmesi olmayacağı için hazırlıksız yakalandığını da belirtmelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ