Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Mesleki Yeterlilik Kurumu sunuculara mesleki standart getirdi

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Her gün televizyon ekranlarından milyonların karşısına çıkan sunucuların da artık bir mesleki standardı var. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) yayımladığı meslek standardına göre, sunucular yayın ilkelerine uygun sözcük seçecek, canlı yayın kazalarını telafi edecek. Yüzündeki kusurları makyajla kapatacak ve bedenini iyi kullanacak. MYK’nın Radyo Televizyon Yayıncıları Merkez Birliği (RATEM) ile birlikte belirlediği sunucuların meslek standardı şöyle:

        YIPRANMA RİSKİ: Sunuculuk mesleği, stres altında çalışma ve psikolojik yıpranma risklerini içeriyor. Sunucular, bu risklere karşı gereken koruyucu donanımları kullanacak.

        YABANCI SÖZCÜKLERİN SÖYLENİŞİ: Yapımın içeriği hakkında bilgi sahibi olacak. Sunum metnini, dil, içerik ve anlam açısından değerlendirecek. Metindeki yabancı sözcüklerin anlamlarını araştırarak, doğru söylenişlerini öğrenecek. Metnin konuşma diline uygunluğunu kontrol edecek.

        YÜZÜNDEKİ KUSURLARI KAPATACAK: Kişisel bakım ve temizliğini yapacak. Makyaj uzmanının olmadığı durumlarda yayına uygun makyaj yapabilecek. Yayın makyajı, parlamayı önleyici ve kusurları kapatıcı olacak.

        BEDEN DİLİ: Yayında ihtiyaç duyacağı bilgisayar, kalem ve kâğıt gibi malzemenin uygunluğunu kontrol edecek. Yapım türüne uygun olarak bedensel konumunu ayarlayacak. Bedensel dili kullanma bilgi ve becerisi olacak. Her türlü doğaçlama anonsu yapabilecek.

        HATASINI DÜZELTECEK: Sözle maddi hata yaparsa, yaptığı hatayı uygun bir üslupla düzeltecek. Ciddi bir hata durumunda bile yayını sürdürebilecek. Kendine güvenen kişilik yapısı olacak. Yayın ilkelerine uygun sözcük seçecek. Çok yönlü genel kültürü olacak. Fonetik bilgisi bulunacak, mimik kullanabilecek. Ancak jest ve mimiklerini ölçülü kullanacak. Yayın heyecanını ve stresini kontrol edecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ