Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Türkiye'nin ilk uçak fabrikasının öyküsü

        Cumhuriyetimizin yaşayan en eski öğretmen pilotu Mehmet Kum, ilk uçak fabrikasının kuruluş öyküsünü ve yerli uçak sanayimizin niçin gelişemediğini Airport’a anlattı. Türkiye'nin ilk sivil pilot okulu Gök Okulu'nun mezunlarından olan Mehmet Kum, aynı zamanda ilk uçak fabrikasını kuran Nuri Demirağ'ın da damadı.

        Nuri Demirağ, aslında demiryolu müteahhidi olarak adını duyurur. Bu nedenle soyadı Atatürk tarafından “Demirağ” olarak verilir. Türkiye’de 1926 yılında Atatürk’ün kurduğu Türk Hava Kurumu ile havacılıkta bir atılım yapılmaya çalışılır. Bu dönemde halktan da para toplanarak 300 adet uçak alınarak devlete bağışlanmasına karar verilir. Ülkenin zenginlerinden de para istenir. Bunlardan biri de Nuri Demirağ’dır.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Ancak Demirağ, “Dışarıdan uçak almak doğru değildir, en son modellerini ve yedek malzemeleri vermezler” diyerek buna karşı çıkar. Demirağ, havacılık sanayinin Türkiye’de kurulması, kendi mühendislerini yetiştirmesi taraftarıdır.

        Hemen harekete geçer ve Türkiye’nin ilk uçak fabrikasını bugünkü Beşiktaş Askeri Müzesi’nin yanındaki alanda kurar. Ardından Yeşilköy’de Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu araziyi satın alarak ikinci fabrikayı inşa eder.

        Demirağ, 2 farklı modelde uçak üretir, Türk Hava Kurumu’ndan (THK) sipariş bile alır. Ancak uçaklardan ilki teslim sırasında düşer ve THK siparişlerini iptal eder. Böylece Türkiye’nin havacılık macerasının bitişi, Nuri Demirağ için de zorlu yılların başlangıcı olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ